Baobab
A baobab gyümölcs és por 6 legfontosabb előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A baobab – vagy majomkenyérfa, tudományos nevén Adansonia – Afrika, Arábia, Ausztrália és Madagaszkár bizonyos régióiban őshonos fa. A baobab-fák akár 30 méter magasra is megnőnek, ehető, nagy gyümölcseit a finom, citrusszerű íze miatt nagyra értékelik. A baobabgyümölcs pépe, levelei és magjai – amelyek por formájában is kaphatók – számos egészségügyi előnnyel bírnak és különféle receptek és konyhák alapanyagai.
1. Sok fontos vitaminban és ásványi anyagban gazdag
BaobabA baobab számos fontos vitamin és ásványi anyag forrása.
A kutatások azt mutatják, hogy a baobab tápanyagtartalma változhat a termesztés földrajzi helyétől és a növény különböző részeitől – például levelektől, péptől és magoktól – függően, például:
- a pép gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és számos kulcsfontosságú ásványi anyagban, például kálium, magnézium, vas és cink
- levelei gazdagok kalciumban és kiváló minőségű, könnyen emészthető fehérjében
- a gyümölcs magja és húsa tele van rostokkal, zsírokkal és mikrotápanyagokkal, például tiamin, kalcium és vas
A világ legtöbb részén, ahol a friss baobab nem érhető el, általában száraz por formájában található meg. A porított baobab sok fontos tápanyagot tartalmaz, de különösen magas a C-vitamin, B6-vitamin, niacin, vas és kálium tartalma.
Két evőkanál (20 gramm) porított baobab hozzávetőlegesen az alábbiakat tartalmazza:
- Kalória: 50
- Fehérje: 1 gramm
- Szénhidrát: 16 gramm
- Zsír: 0 gramm
- Rost: 9 gramm
- C-vitamin: napi bevitel referenciaértéke (RDI) 58%-a
- B6-vitamin: az RDI 24%-a
- Niacin: az RDI 20%-a
- Vas: az RDI 9%-a
- Kálium: az RDI 9%-a
- Magnézium: az RDI 8%-a
- Kalcium: az RDI 7%-a
Ezért mind a porított baobab, mind a növény friss részei rendkívül táplálóak.
A baobab rendkívül tápláló, a növény különböző részei változó mennyiségű fehérjét, C-vitamint, antioxidánsokat, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, kalciumot és B-vitaminokat kínálnak
2. A teltségérzet növelésével segíthet a fogyásban
Egyes kutatások azt találták, hogy a baobab hozzáadása az étrendhez előnyös lehet, ha néhány extra kilót szeretne leadni. Segíthet a étvágy- és a teltségérzet csökkentésében, ezzel hozzájárul a kevesebb ételfogyasztáshoz és így a fogyáshoz.
Egy 20 emberrel készült kisebb tanulmány kimutatta, hogy egy 15 gramm baobab kivonattal dúsított turmix fogyasztása jelentősen csökkentette az éhségérzetet a placebo italhoz képest.
A baobab magas rosttartalmú, a legtöbb porított készítmény evőkanalanként (10 gramm) 4,5 gramm rostot tartalmaz. A rost nagyon lassan halad át az emésztőrendszeren, így segíthet lassítani a gyomor kiürülését, ami által meghosszabbítja a teltségérzetet. A rostbevitel egyszerű, napi 14 grammal történő növelése azt eredményezte, hogy négy hónap alatt akár 10%-kal csökkenhet a kalóriabevitel és átlagosan 1,9 kg-mal csökkenhet a testsúly.
A baobab magas rosttartalmú, ezáltal csökkenti az éhségérzetet, ami elősegítheti a fogyást
3. Segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában
Baobab gyümölcsA baobab hozzáadása az étrendhez előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában.
Egy tanulmány megállapította, hogy a baobab-kivonat fehér kenyérbe sütése csökkentette a gyorsan emészthető keményítő mennyiségét és lelassította a szervezet vércukorszintjének emelkedését.
Hasonlóképpen, egy másik, 13 emberen végzett kis tanulmány kimutatta, hogy a baobab hozzáadása a fehér kenyérhez csökkentette az inzulin mennyiségét, amely szükséges ahhoz, hogy a cukrot a vérből a szövetekbe szállítsa a vércukorszint szabályozásához.
Magas rosttartalma miatt a baobab segíthet lassítani a cukor felszívódását a véráramba, ami megakadályozhatja a vércukorszint emelkedését és instabilizálódását, így hosszú távon stabilizálhatja a vércukorszintet.
A baobab segíthet lassítani a vércukorszint emelkedését és csökkenteni az inzulin mennyiségét, amely szükséges ahhoz, hogy a vércukorszint kontroll alatt maradjon
4. Az antioxidáns és polifenol tartalom csökkentheti a gyulladást
A baobab tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, amelyek olyan vegyületek, amik megvédik a sejteket az oxidatív károsodásoktól és csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Egyes tanulmányok szerint a krónikus gyulladás hozzájárulhat sok betegség kialakulásához, ideértve a szívbetegségeket, a rákot, az autoimmun rendellenességeket és a cukorbetegséget. Noha a jelenlegi kutatások többnyire állatokra korlátozódnak, néhány tanulmány szerint a baobab segíthet csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetben.
Egy patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a baobab gyümölcspép csökkentette a gyulladás több jelzőjét és segített megvédeni a szívet a károsodástól. Egy egereken végzett vizsgálat pedig kimutatta, hogy a baobab-kivonat csökkentette a sejtek oxidatív károsodását és a gyulladás szintjét. Ezen ígéretes eredmények ellenére azonban további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a baobab hogyan befolyásolhatja a gyulladást az emberek esetében.
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a baobab segíthet csökkenteni a gyulladást és megelőzni a sejtek oxidatív károsodását, de további humán kutatásokra van szükség
5. A magas rosttartalom elősegítheti az emésztőrendszer egészségét
A baobab kiváló rostforrás, a porított változatok egy evőkanálban (10 gramm) a napi ajánlott érték akár 18%-át is tartalmazhatják. A rost emésztetlenül halad át a gyomor-bél traktuson és elengedhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez. Például öt vizsgálat egyik áttekintése azt mutatta, hogy a több rost fogyasztása megnövelte a székrekedésben szenvedők székletürítési gyakoriságát.
A rost prebiotikumként is működik és táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat, optimalizálva a bél mikrobiomjának egészségét.
Más kutatások azt mutatják, hogy a rostbevitel növelése olyan állapotoktól is védhet, mint a bélfekély, a gyulladásos bélbetegség és az aranyér.
A baobab magas rosttartalmú, ami javíthatja az emésztést és megakadályozhatja a székrekedést, a bélfekélyeket, a gyulladásos bélbetegségeket és az aranyeret
6. Nagyszerű, tápláló adalék az étrendhez
A baobab egész Afrikában, Madagaszkáron és Ausztráliában honos, sok íz és tápanyag hozzáadására alkalmas a desszertekhez, pörköltekhez, levesekhez és turmixokhoz. A friss baobabhoz való hozzájutás azonban kihívást jelenthet azokban az országokban, ahol a gyümölcsöt nem termesztik. Szerencsére a porított változatok világszerte széles körben elérhetőek.
A napi baobab adag gyors és kényelmes beviteléhez próbálja meg belekeverni a port kedvenc italaiba, például vízbe, gyümölcslébe, teába vagy turmixba. Egy antioxidánsokban gazdag kezelésért hozzáadhatja a port pékárukhoz vagy megszórhat vele joghurtot, zabpelyhet. Kis kreativitással korlátlan módon élvezheti a baobabot és kihasználhatja az általa kínált egyedülálló egészségügyi előnyöket.
A baobab frissen vagy porított formában fogyasztható és különféle receptekhez adható
Lehetséges mellékhatások
Bár a legtöbb ember biztonságosan fogyaszthatja a baobabot, figyelembe kell venni néhány lehetséges mellékhatást.
Először is, a mag és a pép antinutrienseket tartalmaz, például fitátokat, tanninokat és oxálsavat, amelyek csökkenthetik a tápanyagok felszívódását és hozzáférhetőségét. A baobabban talált antinutriensek száma azonban túl alacsony ahhoz, hogy a legtöbb ember számára aggodalomra adjon okot, különösen, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely más egészséges, teljes ételekben gazdag.
Bizonyos aggályok merültek fel a baobabolajban lévő ciklopropenoid zsírsavak jelenlétével kapcsolatban is, amelyek zavarhatják a zsírsavszintézist és egészségügyi problémákhoz is hozzájárulhatnak. A tanulmányok mégis azt mutatják, hogy ezek a káros vegyületek jelentősen csökkentek a feldolgozás során és valószínűleg nem okoznak problémát a legtöbb ember számára.
Végül a kutatás korlátozott a baobab terhes vagy szoptató nőkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, ezért a legjobb, ha mérsékelt szinten tartja a bevitelt, valamint konzultáljon orvosával, ha bármilyen kérdése vagy aggálya adódna.
A baobab hatását nem vizsgálták eléggé terhes vagy szoptató nők esetében, továbbá tartalmaz néhány antinutriens és ciklopropenoid zsírsavat, amelyek negatív hatással lehetnek a fogyasztóira, azonban a feldolgozás során ezek mennyisége csökkent
Zárszó
A baobab egy olyan gyümölcs, amely számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel jár.
A sok fontos tápanyag mellett a baobab étrendhez történő hozzáadása elősegítheti a fogyást, hozzájárulhat a vércukorszint egyensúlyához, csökkentheti a gyulladást és optimalizálja az emésztőrendszer egészségét.
A legjobb az egészben, hogy a baobab – legalább porított formában – könnyen hozzáférhető és hihetetlenül sokoldalú, így könnyen hozzáadható az étrendhez.
Baobabolaj: a bőrkarbantartó
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
Még ha sohasem hallott a baobabolajról, felismerheti a fát, amelyről származik. A baobab-fának (hazánkban közismert nevén: majomkenyérfa) magas, vastag törzse van és úgy néz ki, mintha gyökereivel felfelé nőne. Ez a gyümölcsfa Afrika déli országaiban honos, például Malawiban, Kenyában és Madagaszkáron. A baobab-fa tudományos neve Adansonia Digitata. Afrikában az emberek „életfának” és „gyógyszertárfának” nevezik sokféle felhasználása miatt, beleértve a baobabolajat is.
A baobabolaj komedogén?
Nem. A baobabolaj 2-es komedogén besorolású. Ez azt jelenti, hogy nem tömíti el a pórusokat, de ha érzékeny vagy zsíros a bőröd, akkor a baobabéhoz hasonló olajok használata mégis eltömítheti a pórusokat és más bőrirritációt okozhat.
A baobabolaj előnyei
BaobabolajA baobabolajat hidegen sajtolják ki a magokból, különféle felhasználási célokra, a főzéstől a hajápoláson át a bőrápolásig.
A baobabolaj gazdag omega-3 zsírsavakban és más zsírokban, mint a palmitinsav, olajsav, linolénsav, linolsav.
Klinikai kutatások azt mutatják, hogy a baobabolajban található omega-3 zsírsavak számos egészségügyi előnnyel járnak a bőr számára, amelyek az alábbiak:
- hidratálás
- segít megelőzni a bőr vízvesztését
- puhítja a bőrt
- javítja a bőr textúráját
- javítja a bőr rugalmasságát
- segít javítani a bőr felső rétegének védelmi képességeit
- segít a bőr gyorsabb gyógyulásában
- csökkenti a gyulladást
Valójában a linolsavak és a linolénsavak a bőrápolásban, a kozmetikában és a hajápolásban a világon leggyakrabban használt zsírsavak.
A baobabolaj segíthet az ekcéma kezelésében is. Az ebben az olajban található omega-3 zsírsavak segíthetnek a bőr felső rétegének gyógyításában és a nedvességmegtartásban, amennyiben helyi bőrkezelésként alkalmazzák. Ez segíthet az ekcéma kiütés gyógyításában vagy nyugtatásában.
Akne, pattanás esetén
Egy klinikai vizsgálat megállapította, hogy a baobabolaj egyes embereknél segíthet enyhíteni a pattanások okozta problémákat. Ennek oka, hogy sok benne a linolsav – egyfajta omega-3 zsírsav –, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságú. Emiatt a baobabolaj pattanások esetén segíthet csökkenteni a bőrpír, irritációt és duzzanatot.
Fejbőrre és hajra
Egy orvosi kutatás beszámol arról, hogy a baobabolaj használata a fejbőr kezelésében megelőzheti vagy kezelheti a korpásodást és a hámlást.
A baobabolajban található magas omega-3 zsírsavtartalom szintén jót tesz a hajnak. Hajpakolásként vagy kondícionálóként használva a baobabolaj segíthet a száraz haj hidratálásában és a gyenge, törékeny haj megerősítésében.
A baobabolaj nem tartalmaz sok fehérjét, ezért nem ápolja a sérült hajat úgy, mint más, fehérjében gazdag termék.
A baobabolaj mellékhatásai, használata
Nem ismert, hogy a baobab gyümölcséből és magjából származó tápanyagokból mennyi marad az olajban hidegsajtolást vagy a tárolást követően. A baobabolaj természetes bőr- és hajápolási termékként történő felhasználásának azonban még így is számos előnye van.
Ha nagyon zsíros, pattanásokra hajlamos vagy érzékeny a bőre, használja a baobabolajat takarékosan. Elzárhatja egyesek pórusait, ami pattanásokat okozhat vagy súlyosbíthatja azokat. Egyes embereknél bőrirritációhoz vagy kiütéshez is vezethet.
Ha a baobabolajat először használja a bőrén, a haján vagy a fejbőrén, végezzen tesztet. Helyezzen kis mennyiségű olajat a könyökhajlatába és várjon 24 órát. Ha nem tapasztal bőrpírt vagy viszketést, akkor biztonságosan használhatja a baobabolajat.
Összefoglaló
A boababolajnak, a baobabfa többi részéhez hasonlóan, számos, az egészségre pozitív hatású tulajdonsága van. A baobabolaj magas omega-3 zsírsavtartalma előnyös lehet a bőr és a haj számára.
A baobabolajat számos bőrre- és hajra való kozmetikai termékben használják. Használhatja a tiszta baobabolajat bőr hidratálóként és hajkezelésre is. Első használat előtt feltétlenül végezzen tesztet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy tolerálja-e a bőre.