Amaránt
Amaránt: egy ősi gabona lenyűgöző egészségügyi előnyökkel
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
Bár az amaránt csak a közelmúltban vált népszerűvé, mint egészséges táplálék, ez az ősi gabona a világ bizonyos részein évezredek óta alapvető étrendi alapanyag. Lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik, és számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel társul.
Mi az amaránt?
Amaránt növényAz amaránt több mint 60 különböző gabonafajtából álló csoport, amelyet körülbelül 8000 éve termesztenek. Ezeket a gabonákat egykor alapvető élelmiszernek tekintették az inka, maja és azték civilizációban.
Az amaránt álgabonaként van besorolva, ami azt jelenti, hogy technikailag nem gabonaféle, mint a búza vagy a zab, de hasonló tápanyagkészlettel rendelkezik és hasonló módon használják fel. Földes, diós íze sokféle ételben jól használható.
Amellett, hogy hihetetlenül sokoldalú, ez a tápláló gabona természetes módon gluténmentes, fehérjében, rostban, mikrotápanyagokban és antioxidánsokban gazdag.
Az amaránt egy sokoldalú és tápláló gabonacsoport, amelyet évezredek óta termesztenek
Az amaránt rendkívül tápláló
Ez az ősi gabona rostban, fehérjében, valamint számos fontos mikrotápanyagban gazdag. Az amaránt különösen jó mangán-, magnézium-, foszfor- és vasforrás.
Az amaránt tele van mangánnal, egyetlen adagja meghaladja a napi tápanyagszükségletet. A mangán különösen fontos az agy működéséhez, és úgy gondolják, hogy véd bizonyos neurológiai állapotok ellen.
Gazdag magnéziumban is, amely nélkülözhetetlen tápanyag. A test közel 300 reakciójában vesz részt, beleértve a DNS-szintézist és az izomösszehúzódást.
Ráadásul az amarántban sok a foszfor, a csontok egészsége szempontjából fontos ásványi anyag. Gazdag vasban is, ami segít a szervezetnek a vértermelésben.
Az amaránt jó rost-, fehérje-, mangán-, magnézium-, foszfor- és vasforrás, valamint számos más fontos mikrotápanyagban gazdag
Antioxidánsokat tartalmaz
AmarántmagAz antioxidánsok olyan természetben előforduló vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől. A szabad gyökök károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak krónikus betegségek kialakulásához.
Az amaránt jó forrása az egészséget támogató antioxidánsoknak. Az egyik áttekintés arról számolt be, hogy az amarántban különösen magas a fenolsavak tartalma, amelyek antioxidánsként funkcionáló növényi vegyületek. Ezek közé tartozik a galluszsav, a p-hidroxi-benzoesav és a vanillinsav, amelyek mindegyike segíthet megelőzni az olyan betegségeket, mint a szívbetegségek és a rák. Egy patkánykísérletben azt látták, hogy az amaránt fokozza bizonyos antioxidánsok aktivitását és segít megvédeni a májat az alkohol károsító hatásaitól.
Az nyers amarántnak a legmagasabb az antioxidáns tartalma. Vizsgálatok kimutatták, hogy áztatása és feldolgozása csökkentheti antioxidáns aktivitását.
További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az amarántban lévő antioxidánsok milyen hatással lehetnek az emberre.
Az amaránt számos antioxidánsban gazdag, mint például a galluszsav, a p-hidroxi-benzoesav és a vanillinsav, amelyek segíthetnek távoltartani a betegségeket
Az amaránt fogyasztása csökkentheti a gyulladást
A gyulladás egy normális immunválasz, amelynek célja, hogy megvédje a szervezetet a sérülésektől és fertőzésektől.
Az idült gyulladás azonban hozzájárulhat a krónikus betegségek kialakulásához és összefüggésbe hozható olyan állapotokkal, mint a rák, a cukorbetegség és az autoimmun betegségek.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az amarántnak gyulladáscsökkentő hatása lehet a szervezetben. Egy kémcsöves vizsgálatban az amarántról azt találták, hogy csökkenti a gyulladás számos markerét. Hasonlóképpen egy állatkísérlet kimutatta, hogy az amaránt gátolja az immunglobulin-E termelését, egy olyan antitestét, amely részt vesz az allergiás gyulladásban.
További humán kutatásokra van azonban szükség az amaránt potenciális gyulladáscsökkentő hatásának mérésére.
Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az amarántnak gyulladáscsökkentő hatása lehet a szervezetben
Az amaránt csökkentheti a koleszterinszintet
A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely az egész szervezetben megtalálható. A túl sok koleszterin felhalmozódhat a vérben és az artériák szűküléséhez vezethet.
Érdekes módon néhány állatkísérlet kimutatta, hogy az amaránt koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Egy hörcsögön végzett vizsgálat kimutatta, hogy az amarántolaj 15%-kal, illetve 22%-kal csökkentette a teljes és a „rossz” LDL-koleszterinszintet. Ezenkívül az amarántmag csökkentette a „rossz” LDL-koleszterinszintet, miközben növelte a „jó” HDL-koleszterint. Ezenkívül egy csirkéken végzett tanulmány arról számolt be, hogy az amarántot tartalmazó étrend akár 30%-kal csökkentette a teljes koleszterinszintet, és akár 70%-kal a „rossz” LDL-koleszterinszintet.
Ezen ígéretes eredmények ellenére további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy az amaránt hogyan befolyásolja az emberek koleszterinszintjét.
Egyes állatkísérletek azt mutatják, hogy az amaránt segíthet csökkenteni a teljes és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét
Segíthet a fogyásban
Ha szeretnél leadni néhány plusz kilót, érdemes megfontolni az amaránt hozzáadását az étrendedhez.
Az amaránt magas fehérje- és rosttartalma segíthet a fogyásban. Egy kis tanulmányban azt vették észre, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli csökkenti a ghrelin, vagyis az éhségérzetet serkentő hormon szintjét. Egy másik, 19 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a magas fehérjetartalmú étrend az étvágy és a kalóriabevitel csökkenésével jár.
Mindeközben az amarántban lévő rostok emésztetlenül, lassan mozoghatnak a gyomor-bél traktusban, elősegítve a teltségérzetet. Egy tanulmány 252 nőt követett 20 hónapon át, és azt találta, hogy a megnövekedett rostbevitel alacsonyabb súly- és testzsír-gyarapodás kockázatával jár.
Ennek ellenére további kutatásokra van szükség az amaránt súlycsökkenésre gyakorolt hatásának vizsgálatához. A fogyás maximalizálása érdekében ügyeljen arra, hogy az amarántot az általános egészséges táplálkozással és az aktív életmóddal párosítsa.
Az amaránt magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, mindkettő csökkentheti az étvágyat és növelheti a fogyás mértékét
Az amaránt természetes módon gluténmentes
A glutén egyfajta fehérje, amely olyan gabonákban található, mint a búza, árpa, tönköly és rozs.
A cöliákiában szenvedőknél a glutén fogyasztása immunválaszt vált ki a szervezetben, ami károsodást és gyulladást okoz az emésztőrendszerben. A gluténérzékenyek negatív tüneteket is tapasztalhatnak, például hasmenést, puffadást és gázképződést.
Míg a leggyakrabban fogyasztott gabonafélék közül sok glutént tartalmaz, az amaránt természetes módon gluténmentes, ezért a gluténmentes diétát folytatók fogyaszthatják.
Egyéb természetes módon gluténmentes gabonafélék közé tartozik a cirok, a quinoa, a köles, a zab, a hajdina és a barna rizs.
Az amaránt egy tápláló, gluténmentes gabona, amely megfelelő étrend-kiegészítő a cöliákiában vagy lisztérzékenységben szenvedők számára
Hogyan kell használni az amarántot
Az amaránt egyszerűen elkészíthető és sokféle ételhez felhasználható.
Az amaránt főzése előtt csíráztathatja úgy, hogy vízbe áztatja, majd hagyja a szemeket 1-3 napig csírázni. A csírázás megkönnyíti a szemek emésztését, és lebontja az antinutrienseket, ami ronthatja az ásványi anyagok felszívódását.
Amaránt főzéséhez keverje össze a vizet amaránttal 3:1 arányban. Forrásig melegítjük, majd mérsékeljük a lángot, és hagyjuk főni körülbelül 20 percig, amíg a víz fel nem szívódik.
Íme néhány egyszerű módja annak, hogy élvezze ezt a tápláló gabonát:
- • Adjon amarántot turmixokhoz, hogy növelje annak rost- és fehérjetartalmát
- • Használja ételekhez tészta, rizs vagy kuszkusz helyett
- • Levesekbe vagy pörköltekbe keverjük, hogy azok kiadósabbak legyenek
- • Gyümölcsöt, diót vagy fahéjat hozzákeverve készítsen belőle reggeli gabonapelyhet
Az amaránt csíráztatható az emésztés és az ásványi anyagok felszívódásának fokozása érdekében, a főtt amaránt sokféle ételhez felhasználható
Összefoglaló
Az amaránt egy tápláló, gluténmentes gabona, amely rengeteg rostot, fehérjét és mikrotápanyagot tartalmaz.
Számos egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozható, beleértve a gyulladás csökkentését, az alacsonyabb koleszterinszintet és a fokozott súlycsökkenést.
A legjobb az egészben, hogy ezt a gabonát könnyű elkészíteni, és sokféle ételhez hozzáadható, így kiváló kiegészítője az étrendnek.