Karob
Karob por: 9 táplálkozási tény és egészségügyi előny
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A karob por, más néven szentjánoskenyérliszt, a kakaópor alternatívája. Szárított, pörkölt karob hüvelyből készül és nagyon hasonlít a kakaóporra. A karob port gyakran használják pékáruk természetes édesítőszereként. Édes, egyedi íze van.
2 evőkanál karob por magában foglal: Cukor 6 g, nátrium 0 g, kalcium 42 mg, rost 5 g, vas 0,35 g, magnézium 6 mg, kálium 99 mg, riboflavin 0,055 mg, niacin 0,228 mg
1. Természetes módon alacsony zsírtartalmú
KarobA karob por gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt. Az alacsony zsírtartalmú étrendhez a karob por jó választás. Ne feledje, hogy magasabb a cukor- és szénhidráttartalma, mint a kakaóporé.
Mindössze 2 evőkanál karob porban 6 gramm (körülbelül 1,5 teáskanál) cukor van. Mivel a legtöbb sütési recepthez legfeljebb 1 csésze karob por szükséges, a cukor grammjai gyorsan összeadódnak. Ennek ellenére, ha karob porral helyettesíti a csokoládédarabkákat, akkor zsírt és kalóriát takarít meg. Egy csésze karob por 51 gramm cukrot és kevesebb, mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Egy csésze félédes csokireszelék 92 gramm cukrot és 50 gramm zsírt tartalmaz.
2. Alacsony nátriumtartalom
A túl sok nátrium az étrendben növelheti a következők kockázatát: magas vérnyomás, szívroham, szélütés, csontritkulás, veseproblémák
A karob por nem tartalmaz nátriumot. Nagyszerű lehetőség az alacsony nátriumtartalmú diétát követők számára.
3. Kalciumot tartalmaz, de oxalátokat nem
A kalcium egy ásványi anyag, ami fontos a csontok egészsége szempontjából. Ezenkívül segíti a szív, az idegek és az izmok megfelelő működését. Két evőkanál karob por 42 mg kalciumot tartalmaz, ami az ajánlott napi beviteli érték 4%-a.
A kakaó oxalátokat tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyek csökkentik a szervezet kalciumfelvételi képességét. Az oxalátban gazdag étrend növeli a vesekő kialakulásának kockázatát is. A karob por nem tartalmaz oxalátokat.
4. Magas rosttartalmú
Két evőkanál karob por majdnem 5 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi beviteli érték több mint 20 százaléka. A rost az alábbiakat támogatja:
- teltségérzetet okoz, így az ember kevesebbet eszik
- megakadályozza a székrekedést
- a belek egészségének megőrzése
- szabályozza a vércukorszintet
- csökkenti a koleszterinszintet
Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a karobban található oldhatatlan rostokban lévő antioxidáns polifenolok csökkentik az összkoleszterin- és az LDL (rossz) koleszterinszintet a magas koleszterinszintű embereknél.
2 evőkanál karob por a következőket tartalmazza: vas 0,35 mg, magnézium 6 mg, kálium 99 mg, riboflavin 0,055 mg, niacin 0,228 mg
5. Gluténmentes
A glutén a búzában, az árpában, a rozsban és a tritikáléban található fehérje. Egyes embereknél a glutén beindítja az immunrendszert, hogy megtámadja a vékonybeleket. Ezt az állapotot cöliákiának nevezik. Ha cöliákiás vagy gluténérzékeny, kerülje a gluténtartalmú ételeket. A karob por gluténmentes.
6. Segít enyhíteni a hasmenést
Tannintartalmának köszönhetően a karob port a hasmenés természetes gyógymódjaként használták. A tanninok bizonyos növényekben megtalálható polifenolok. A kutatások azt sugallják, hogy a tanninban gazdag karob por orális rehidratáló folyadékkal történő beadása biztonságos és hatékony a 3-21 hónapos csecsemők kezdődő akut hasmenésének kezelésére.
7. Koffeinmentes
A koffein remekül feldob, de túl sok kellemetlen mellékhatást is okozhat, mint például: álmatlanság, szapora szívverés, idegesség, ingerlékenység, gyomorpanaszok, izomremegés
A karob por nem tartalmaz koffeint. Ez jó hír azoknak a koffeinérzékenyeknek, akik csokoládé helyettesítőt keresnek.
8. Jó antioxidáns forrás
Egy 2003-as tanulmány szerint a karob-rost polifenol antioxidánsok gazdag forrása. A tanulmány 24 polifenolvegyületet azonosított a karob rostjaiban, elsősorban galluszsavat és flavonoidokat. A galluszsav és a flavonoidok egyaránt csökkentik az oxidatív stresszt.
Azt is megállapították, hogy a galluszsav megköti a szabad gyököket és elpusztítja a rákos sejteket. Kutatások kimutatták, hogy a flavonoidok gyulladáscsökkentő, rákellenes, antidiabetikus és neuroprotektív képességekkel rendelkeznek.
9. Tiramin mentes
A tiramin a tirozin nevű aminosav mellékterméke. A tiramint tartalmazó élelmiszerek migrénes fejfájást válthatnak ki. Mivel a csokoládé tiramint tartalmaz, nem ajánlott a migrénben szenvedők számára. A karob nem tartalmaz tiramint és biztonságosan fogyasztható akkor is, ha migrénben szenved.
A karob használatának módjai
A karob por sokféle módon hozzáadható az étrenhez:
- keverjen karob port turmixokhoz
- szórjon karob port joghurtra vagy fagylaltra
- adjon karob port kedvenc kenyér- vagy palacsintatésztájához
- forró csokoládé helyett készítsen forró karob italt
- készítsen krémes karob pudingot
- készítsen karob sütit
Összefoglaló
A karob por a kakaópor egészséges alternatívája, bár a minimálisan feldolgozott kakaópornak megvannak a maga egészségügyi előnyei. Mivel a karob por természetes módon édes, nincs szükség cukor vagy egyéb édesítőszer hozzáadására, ha kedvenc receptjeihez használja. A karob por általában biztonságosan fogyasztható. Terhes nők nem fogyaszthatnak nagy mennyiségben karobot.
Ha van házi kedvence és aggódik amiatt, hogy csokoládét eszik, íme egy hasznos tény. A karob por minimálisan tartalmaz teobromint, amely nagy mennyiségben mérgező a kutyákra és macskákra. Sok kutyacsemege karob porból készül.