Kardamom

Kardamom

A kardamom 10 tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A kardamom segíthet a magas vérnyomás, a fogyás és a fertőzések kezelésében, de további kutatásokra van szükség. Használhatja ételek elkészítéséhez, de kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt kardamom étrend-kiegészítőket vagy kivonatokat próbálna ki.

A kardamom intenzív, enyhén édes ízű fűszer, amelyet egyesek a mentához hasonlítanak. Indiából származik, de ma már világszerte elérhető, édes és sós receptekhez egyaránt használják.

A kardamom magjairól, olajairól és kivonatairól úgy gondolják, hogy lenyűgöző gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek és évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban.

1. Az antioxidáns és vízhajtó tulajdonságok csökkenthetik a vérnyomást

Kardamom Kardamom

A kardamom hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Egy tanulmányban a kutatók napi három gramm kardamomport adtak 20 felnőttnek, akiknél nemrégiben diagnosztizáltak magas vérnyomást. 12 hét elteltével a vérnyomás jelentősen mértékben, a normál tartományba csökkent. A tanulmány ígéretes eredményei a kardamomban található magas antioxidánsszinttel hozhatók összefüggésbe. Valójában a résztvevők antioxidáns státusza 90%-kal nőtt a vizsgálat végére. Az antioxidánsokat összefüggésbe hozták a vérnyomás csökkentésével.

A kutatók azt is gyanítják, hogy a fűszer vizelethajtó hatása miatt csökkentheti a vérnyomást, vagyis elősegítheti a vizeletürítést, hogy eltávolítsa a szervezetben, például a szív körül felgyülemlett vizet. A kardamom-kivonatról kimutatták, hogy fokozza a vizeletürítést és csökkenti a vérnyomást patkányoknál.

A kardamom segíthet csökkenteni a vérnyomást, valószínűleg antioxidáns és vizelethajtó tulajdonságai miatt

2. Rákellenes vegyületeket tartalmazhat

A kardamomban található vegyületek segíthetnek a rákos sejtek leküzdésében.

Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kardamompor növelheti bizonyos enzimek aktivitását, amelyek segítenek a rák elleni küzdelemben. A fűszer fokozhatja a természetes immunsejtek azon képességét is, hogy megtámadják a daganatokat.

Egy tanulmányban a kutatók két egércsoportot tettek ki egy bőrrákot okozó vegyületnek, és az egyik csoportot testtömeg-kilogrammonként naponta 500 mg őrölt kardamommal etették. 12 hét elteltével a kardamomot fogyasztó csoportnak csak 29%-ánál alakult ki rák, szemben a kontrollcsoport több mint 90%-ával.

Az emberi rákos sejtekkel és a kardamommal végzett kutatások hasonló eredményeket mutatnak. Egy tanulmány kimutatta, hogy a fűszer egy bizonyos vegyülete megállította a kémcsövekben lévő szájráksejtek szaporodását.

Bár az eredmények ígéretesek, ezeket a vizsgálatokat csak egereken vagy kémcsövekben végezték. Emberi kutatásra van szükség, mielőtt biztosabb állításokat lehetne megfogalmazni.

A kardamom bizonyos vegyületei leküzdhetik a rákot és megállíthatják a daganatok növekedését egerekben és kémcsövekben, azonban humán kutatásra van szükség annak igazolására, hogy ezek az eredmények az emberekre is vonatkoznak-e

3. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően védhet a krónikus betegségektől

A kardamom olyan vegyületekben gazdag, amelyek leküzdhetik a gyulladást. Gyulladás akkor fordul elő, amikor a szervezet idegen anyagoknak van kitéve. Az akut gyulladás szükséges és előnyös, de a hosszú távú gyulladás krónikus betegségekhez vezethet. A kardamomban nagy mennyiségben található antioxidánsok megvédik a sejteket a károsodástól és megakadályozzák a gyulladás kialakulását.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kardamom-kivonat 50-100 mg/testtömeg-kilogramm (23-46 mg/kg) dózisban hatékonyan gátolta meg legalább négy különböző gyulladást okozó vegyület hatását patkányokban. Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kardamompor fogyasztása csökkentette a szénhidrátban és zsírban gazdag étrend által kiváltott májgyulladást.

Bár nincs túl sok humán tanulmány a kardamom gyulladáscsökkentő hatásairól, a kutatások azt mutatják, hogy a kiegészítők akár 90%-kal is növelhetik az antioxidáns állományt.

A kardamomban található antioxidáns vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket a károsodástól, valamint lassíthatják és megelőzhetik a gyulladást a szervezetben

4. Segíthet az emésztési problémák esetén, beleértve a fekélyeket is

A kardamomot évezredek óta használják az emésztés elősegítésére. Gyakran keverik más gyógyfűszerekkel, hogy enyhítsék a kényelmetlenséget, hányingert és hányást.

A kardamom leggyakrabban kutatott tulajdonsága – mivel a gyomorpanaszok enyhítésére vonatkozik – a lehetséges fekély gyógyító képessége.

Egy vizsgálatban patkányokat forró vízben oldott kardamom, kurkuma és sembung levél kivonatával etettek, mielőtt nagy dózisú aszpirinnek tették ki őket, hogy gyomorfekélyt idézzenek elő. Ezeknél a patkányoknál kevesebb fekély alakult ki azokhoz a patkányokhoz képest, amelyek csak aszpirint kaptak. Egy hasonló, patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a kardamom-kivonat önmagában teljesen megelőzheti vagy legalább 50%-kal csökkenti a gyomorfekély méretét.

Valójában 12,5 mg/testtömegkilogramm (5,7 mg/kg) dózisban a kardamom-kivonat hatékonyabb volt, mint egy szokásos fekélyellenes gyógyszer.

A kémcsőben végzett kutatások azt is sugallják, hogy a kardamom védelmet nyújthat a Helicobacter pylori ellen, amely baktérium a legtöbb gyomorfekély kialakulásához kapcsolódik.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, vajon a fűszer ugyanolyan hatással lenne-e az emberi fekélyekre.

A kardamom védelmet nyújthat az emésztési problémák ellen, valamint kimutatták, hogy csökkenti a gyomorfekélyek számát és méretét patkányokban

5. Kezelheti a rossz leheletet és megelőzheti a fogszuvasodást

A kardamom használata ősi gyógymód a rossz lehelet kezelésére és a száj egészségének javítására. Egyes kultúrákban elterjedt, hogy étkezés után egész kardamomhüvelyek fogyasztásával frissítik fel a leheletet. Még híres rágógumit gyártó cégek is felhasználják a fűszert bizonyos termékeikben.

Annak, hogy a kardamom mentás friss leheletet eredményezhet, az lehet az oka, hogy képes felvenni a harcot a szájbaktériumokkal.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kardamom-kivonatok hatékonyan küzdenek öt baktérium ellen, amelyek fogszuvasodást okozhatnak. Egyes kémcsöves esetekben a kivonatok akár 2,08 cm-rel is csökkentették a baktériumok növekedését. További kutatások azt mutatják, hogy a kardamom-kivonat 54%-kal csökkentheti a nyálmintákban lévő baktériumok számát.

Mindezeket a vizsgálatokat azonban kémcsövekben végezték, így nem világos, hogy az eredmények hogyan vonatkozhatnak az emberekre.

A kardamomot gyakran használják a rossz lehelet kezelésére, sőt egyes rágógumik összetevőjeként is ismert. Ennek az az oka, hogy a kardamom képes elpusztítani a közönséges szájbaktériumokat és megakadályozni a fogszuvasodást

6. Antibakteriális hatásai lehetnek és kezelheti a fertőzéseket

A kardamomnak a szájon kívül is van antibakteriális hatása és fertőzések kezelésére is alkalmas.

Kutatások azt mutatják, hogy a kardamom-kivonatok és illóolajok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek számos gyakori baktériumtörzs ellen küzdenek.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat azt vizsgálta, hogy ezek a kivonatok milyen hatást gyakorolnak a Candida élesztőgomba gyógyszer-rezisztens törzseire, amely gombás fertőzéseket okozhat. A kivonatok képesek voltak egyes törzsek növekedését 0,99-1,49 cm-rel gátolni. További kémcsöves kutatások során azt tapasztalták, hogy az illóolajok és a kardamom kivonatai ugyanolyanok, sőt néha hatékonyabbak is, mint a hagyományos gyógyszerek az E. coli és a Staphylococcus ellen, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Kémcsöves vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kardamom-illóolajok küzdenek az ételmérgezést okozó Salmonella és a gyomorgyulladást okozó Campylobacter baktériumok ellen.

A kardamom antibakteriális hatásairól szóló jelenlegi tanulmányok csak izolált baktériumtörzseket vizsgáltak laboratóriumokban. Ezért a bizonyítékok jelenleg nem elég erősek ahhoz, hogy azt állítsák, hogy a fűszer ugyanolyan hatással lenne az emberekre.

A kardamom illóolajai és kivonatai hatékonyak lehetnek számos baktériumtörzs ellen, amelyek hozzájárulnak gombás fertőzésekhez, ételmérgezésekhez és gyomorpanaszokhoz, a kutatásokat azonban csak kémcsövekben végezték, embereken nem

7. Javíthatja a légzést és az oxigénfelhasználást

A kardamomban lévő vegyületek elősegíthetik a tüdő légáramlását és javíthatják a légzést. Ha aromaterápiában használják, a kardamom élénkítő illatot biztosíthat, amely fokozza a szervezet oxigénfelhasználó képességét edzés közben.

Egy tanulmány során arra kérték a résztvevők egy csoportját, hogy lélegezzenek be egy percig kardamom-illóolajat, mielőtt 15 perces időközönként sétálnak a futópadon. Ebben a csoportban szignifikánsan magasabb volt az oxigénfelvétel, mint a kontrollcsoportban.

Egy másik módja annak, hogy a kardamom javítja a légzést és az oxigénfelhasználást, a légutak ellazítása. Ez különösen hasznos lehet az asztma kezelésében.

Egy patkányokon és nyulakon végzett vizsgálat azt tapasztalta, hogy a kardamom-kivonat injekciói ellazíthatják a torok légutait. Ha a kivonat hasonló hatást fejt ki az asztmásoknál, akkor megakadályozhatja, hogy a gyulladt légutak beszűküljenek, és ezzel javíthatja a légzésüket.

A kardamom javíthatja a légzést azáltal, hogy serkenti a jobb oxigénfelvételt és ellazítja a tüdőbe vezető légutakat emberek és állatok esetében is

8. Csökkentheti a vércukorszintet

Por formájában szedve a kardamom csökkentheti a vércukorszintet.

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a patkányokat magas zsír- és szénhidráttartalmú (HFHC) diétával etették, akkor a vércukorszintjük lassabban emelkedett, mintha normál táplálékkal etetnék őket. Amikor a HFHC diétán lévő patkányok kardamomport kaptak, vércukorszintjük nem maradt hosszabb ideig magasan, mint a normál étrenden lévő patkányok vércukorszintje.

Előfordulhat azonban, hogy a por nem ugyanolyan hatással van a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberekre.

Egy több mint 200 ilyen betegségben szenvedő felnőtt részvételével végzett vizsgálatban a résztvevőket csoportokra osztották, akik csak fekete teát vagy 3 gramm fahéjjal, kardamommal vagy gyömbérrel kevert fekete teát fogyasztottak, minden nap nyolc héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a fahéj, és nem a kardamom vagy a gyömbér, javította a vércukorszint szabályozását.

A kardamom emberi vércukorszintre gyakorolt hatásának jobb megértése érdekében további vizsgálatokra van szükség.

Egy patkányokon végzett tanulmány azt sugallja, hogy a kardamom segíthet csökkenteni a magas vércukorszintet, de több jó minőségű humán vizsgálatra van szükség

9. A kardamom egyéb lehetséges egészségügyi előnyei

A fent említett egészségügyi előnyök mellett a kardamom más módon is jót tesz az egészségnek.

Patkányokon végzett vizsgálatok azt találták, hogy a fűszerben lévő magas antioxidánsszint megakadályozhatja a máj megnagyobbodását, a szorongást és még a fogyást is:

  • Májvédelem: A kardamom-kivonat csökkentheti az emelkedett májenzim-, triglicerid- és koleszterinszintet. Megakadályozhatják a máj megnagyobbodását és a máj súlyát is, ami csökkenti a zsírmájbetegség kockázatát.
  • Szorongás: Egy patkányvizsgálat szerint a kardamom-kivonat megakadályozhatja a szorongó viselkedést. Ennek oka az lehet, hogy a vér alacsony antioxidáns-szintjét összefüggésbe hozták a szorongás és más hangulatzavarok kialakulásával.
  • Fogyás: Egy 80 túlsúlyos és elhízott, prediabéteszes nővel végzett vizsgálat összefüggést talált a kardamom és az enyhén csökkent derékkörfogat között. A fogyással és a fűszerekkel kapcsolatos patkánykísérletek azonban nem találtak jelentős eredményeket.

A kardamom és e lehetséges előnyök közötti kapcsolatról szóló tanulmányok száma korlátozott és azokat többnyire állatokon végezték. Továbbá nem tisztázott, hogy miért segíthet a fűszer a máj egészségének, a szorongásnak és a súlynak a javításában.

Korlátozott számú tanulmány azt sugallja, hogy a kardamom-kiegészítők csökkenthetik a derékbőséget és megelőzhetik a szorongó viselkedést és a zsírmáj betegséget, azonban a hatások mögött meghúzódó okok nem tisztázottak, de köze lehet a fűszer magas antioxidáns tartalmához

10. A legtöbb ember számára biztonságos és széles körben elérhető

A kardamom általában biztonságos a legtöbb ember számára.

A kardamom legáltalánosabb felhasználási módja a főzés vagy a sütés. Nagyon sokoldalú és gyakran adják indiai curry-hez és pörköltekhez, valamint mézeskalács sütikhez, kenyérhez és egyéb pékárukhoz.

A kardamom-kiegészítők, kivonatok és illóolajok használata valószínűleg egyre gyakoribb lesz, tekintettel a gyógyászati felhasználásával kapcsolatos kutatások ígéretes eredményeire.

Jelenleg azonban nincs ajánlott adag a fűszer számára, mivel a legtöbb vizsgálatot állatokon végezték. A kiegészítők használatát egészségügyi szakembernek kell felügyelnie.

Ezenkívül előfordulhat, hogy a kardamom-kiegészítők nem alkalmasak gyermekek és terhes vagy szoptató nők számára.

A legtöbb étrend-kiegészítő 500 mg kardamomport vagy kivonatot javasol naponta egyszer vagy kétszer. Ha szeretné kipróbálni a kardamomot, ne feledje, hogy ennek a legbiztonságosabb módja az ételek fűszerezése lehet.

A kardamom használata a főzés során a legtöbb ember számára biztonságos, a kardamom-kiegészítőket és kivonatokat nem kutatták alaposan

Összefoglaló

A kardamom egy ősi gyógymód, amely számos gyógyászati tulajdonsággal bír. Csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a légzést és elősegítheti a fogyást.

Mi több, állatkísérletek és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kardamom segíthet a daganatok leküzdésében, javíthatja a szorongást, leküzdheti a baktériumokat és védheti a májat, bár ezekben az esetekben a bizonyítékok kevésbé erősek.

A fűszerrel kapcsolatos egészségre vonatkozó állítások alátámasztására azonban kevés, vagy egyáltalán nem létezik a humán kutatás. További vizsgálatokra van szükség annak kimutatására, hogy az előzetes kutatások eredményei érvényesek-e az emberekre, és hogyan.

Mindazonáltal a kardamom hozzáadása a főzéshez biztonságos és hatékony módja lehet az egészség javításának. A kardamom-kivonatok és kiegészítők szintén előnyösek lehetnek, de óvatosan és orvos felügyelete mellett kell szedni.




Kardamom termékek

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft