Datolya
A datolya 8 bizonyított egészségügyi előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A datolya rostokban és antioxidánsokban gazdag. Táplálkozási előnyei támogathatják az agy egészségét és megelőzhetnek bizonyos betegségeket.
A datolya a datolyapálma gyümölcse, amelyet a világ számos trópusi régiójában termesztenek. A datolya nagyon népszerűvé vált az elmúlt években.
A nyugati országokban értékesített datolya szinte mindegyike szárított. A datolyákról a külsejük alapján meg lehet állapítani, hogy szárítottak-e vagy sem. A ráncos héj azt jelzi, hogy aszalt, míg a sima héj a frissességet jelzi.
A fajtától függően a friss datolya meglehetősen kisméretű, és színe az élénkvöröstől az élénksárgáig terjed. Az általánosan fogyasztott fajták közé tartozik a Medjool és a Deglet Noor datolya.
A datolya rágós, az íze édes. Ezenkívül gazdag néhány fontos tápanyagban, számos előnye és felhasználási lehetősége van.
1. Nagyon tápláló
DatolyaA datolya kiváló táplálkozási profillal rendelkezik.
Mivel szárított, kalóriatartalma magasabb, mint a legtöbb friss gyümölcsé. A datolya kalóriatartalma hasonló más szárított gyümölcsökéhez, mint például a mazsola és a füge.
A datolyában található kalória nagy része szénhidrátokból származik, a többi pedig nagyon kis mennyiségű fehérjéből. A datolya kalóriatartalma ellenére a jelentős mennyiségű rost mellett néhány fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.
100 gramm Medjool datolya a következő tápanyagokat biztosítja:
- Kalória: 277
- Szénhidrát: 75 gramm
- Rost: 7 gramm
- Fehérje: 2 gramm
- Kálium: 15% DV
- Magnézium: 13% DV
- Réz: 40% DV
- Mangán: 13% DV
- Vas: 5% DV
- B6-vitamin: 15% DV
A datolya antioxidánsokban is gazdag, ami számos egészségügyi előnyt nyújthat.
A datolya rostokon és antioxidánsokon kívül számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, azonban magas a kalóriatartalma, mivel szárított gyümölcs
2. Magas rosttartalmú
DatolyapálmaAz elegendő rostbevitel fontos az általános egészségi állapothoz.
Egy 100 grammos adag csaknem 7 gramm rostot tartalmaz. A datolya beiktatása az étrendbe nagyszerű módja a rostbevitel növelésének.
A rostok a székrekedés megelőzése által jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszer egészségére. Elősegíti a rendszeres bélmozgást azáltal, hogy hozzájárul a székletképződéshez.
Egy tanulmányban 21 embernél, akik 3 héten keresztül napi 7 datolyát fogyasztottak, javult a széklet gyakorisága, és jelentősen megnőtt a székletürítés, ahhoz képest, mint amikor nem ettek datolyát.
Ezenkívül a datolyában lévő rost hasznos lehet a vércukorszint szabályozásában. A rostok lassítják az emésztést, és segíthetnek megakadályozni, hogy a vércukorszint evés után túl magasra emelkedjen.
A datolyának alacsony a glikémiás indexe (GI), ami azt mutatja, hogy milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint egy bizonyos étel elfogyasztása után.
A datolya magas rosttartalmú, ami előnyös lehet a székrekedés megelőzésében és a vércukorszint szabályozásában
3. Magas az antioxidáns tartalma
A datolya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve számos betegség kockázatának csökkentését.
Az antioxidánsok megvédik sejtjeit a szabad gyököktől, amelyek instabil molekulák és káros reakciókat okozhatnak a szervezetben, ezek pedig betegségekhez vezethetnek.
A hasonló típusú gyümölcsökhöz, például a fügéhez és az aszalt szilvához képest a datolya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal. Íme egy áttekintés a datolyában található három legerősebb antioxidánsról:
- • Flavonoidok: A flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást. Tanulmányozták, hogy csökkenthetik a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és bizonyos ráktípusok kockázatát.
- • Karotinoidok: A karotinoidok bizonyítottan elősegítik a szív egészségét, és csökkenthetik a szemmel kapcsolatos betegségek, például a makuladegeneráció kockázatát.
- • Fenolsav: A gyulladásgátló tulajdonságaikról ismert fenolsavak segíthetnek csökkenteni a rák és a szívbetegségek kockázatát.
A datolya többféle antioxidánst tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos krónikus betegségek, mint például a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulását
4. Elősegítheti az agy egészségét
A datolyafogyasztás javíthatja az agyműködést.
A laboratóriumi vizsgálatok arra jutottak, hogy a datolya hasznos a gyulladásos markerek, például az interleukin 6 (IL-6) csökkentésében az agyban. Az IL-6 magas szintje a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór magasabb kockázatával jár.
Ezen túlmenően más tanulmányok, köztük állatkísérletek is kimutatták, hogy a datolya hasznos az amiloid béta fehérjék aktivitásának csökkentésében, amelyek plakkokat képezhetnek az agyban.
Amikor a plakkok felhalmozódnak az agyban, megzavarhatják az agysejtek közötti kommunikációt, ami végső soron agysejthalálhoz és Alzheimer-kórhoz vezethet.
Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a datolyával kevert étellel táplált egerek memóriája és tanulási képessége lényegesen jobb, valamint kevésbé mutattak szorongással összefüggő viselkedést azokhoz képest, amelyek nem fogyasztottak datolyát.
A datolya potenciális agyserkentő tulajdonságait a gyulladáscsökkentő antioxidánsok, köztük a flavonoidok tartalmának tulajdonítják. Azonban több humán vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük a datolya szerepét az agy egészségében.
A datolya hasznos lehet a gyulladás csökkentésében és a plakkok kialakulásának megelőzésében az agyban, ami fontos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében
5. Elősegítheti a természetes szülést
A datolyát arra vonatkozóan is vizsgálták, hogy gátolhatják a koraszülést.
E gyümölcsök fogyasztása a terhesség utolsó heteiben elősegítheti a méhnyak tágulását és csökkentheti a megindított szülés szükségességét. A vajúdási idő csökkentésében is hasznosak lehetnek.
Egy régebbi, 2011-es metaanalízis, ami olyan tanulmányokat vizsgált, amelyekben terhesek datolyát fogyasztottak a szülés előtt, megállapította, hogy azok, akik datolyát ettek, kevesebb ideig vajúdtak, mint azok, akik nem ettek, de azt is megjegyzi, hogy a datolyaevés és a gyorsabb szülés közötti kapcsolatot még tovább kell kutatni.
Egy 154 terhes emberen végzett 2017-es tanulmány szerint azoknál, akik datolyát ettek, sokkal kisebb valószínűséggel indult meg a szülés, mint azoknál, akik nem ettek datolyát.
Egy harmadik tanulmány hasonló eredményeket talált 91 terhes emberen, akik a terhesség 37. hetétől kezdve naponta 70-76 gramm datolyát fogyasztottak. Ők átlagosan 4 órával kevesebb ideig voltak aktív vajúdásban, mint azok, akik nem ettek datolyát.
Bár úgy tűnik, hogy a datolyaevés elősegíti a szülést és csökkenti a szülés időtartamát, több kutatásra van szükség e hatások megerősítésére.
A datolya terhességben betöltött szerepe valószínűleg az oxitocinreceptorokhoz kötődő vegyületeknek köszönhető, amelyek a jelek szerint utánozzák az oxitocin hatását a szervezetben. Az oxitocin egy olyan hormon, amely a szülés során összehúzódásokat okoz.
Ezenkívül a datolya tanninokat is tartalmaz, amelyek olyan vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy elősegítik az összehúzódásokat. Jó forrása a természetes cukornak és kalóriáknak is, amelyek szükségesek az energiaszint fenntartásához a vajúdás során.
A datolya elősegítheti és megkönnyítheti a természetes szülést a terhesek számára, ha a terhesség utolsó néhány hetében fogyasztják
6. Természetes édesítőszer
A datolya a fruktóz forrása, amely a gyümölcsben található természetes cukorfajta.
Emiatt a datolya nagyon édes, és finom, karamellszerű ízű. Tápanyagtartalmuk, rostjaik és antioxidánsaik miatt a receptekben nagyszerűen helyettesítik a fehér cukrot.
A fehér cukor helyettesítésének legjobb módja, ha datolyapasztát készítünk, mint ebben a receptben. Ez úgy készül, hogy a datolyát vízzel összeturmixoljuk. Ökölszabály, hogy a cukrot 1:1 arányban helyettesítsük datolyapasztával. Például, ha a recept 1 csésze cukrot ír elő, cserélje ki 1 csésze datolyapasztával.
Fontos megjegyezni, hogy bár a datolya magas rost- és tápanyagtartalommal rendelkezik, mégis meglehetősen magas a kalóriatartalma, ezért a legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk.
A datolya édes íze, tápanyagai, rostjai és antioxidánsai miatt a fehér cukor egészséges helyettesítője
7. Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök
Az emberek azt állítják, hogy a datolyának van néhány egyéb egészségügyi előnye is, amelyeket még nem vizsgáltak alaposan.
- Csontok egészsége: A datolya számos ásványi anyagot tartalmaz, köztük foszfort, kalciumot és magnéziumot. Mindezeket a csontokkal kapcsolatos állapotok, például az oszteoporózis megelőzésében való képességük miatt tanulmányozták.
- Vércukorszint szabályozás: A datolya segíthet a vércukorszint szabályozásában, alacsony glikémiás indexének, a rostoknak és az antioxidánsainak köszönhetően. Így ezek fogyasztása elősegítheti a cukorbetegség kezelését.
Bár ezek a lehetséges egészségügyi előnyök ígéretesek, több humán vizsgálatra van szükség a következtetések levonásához.
Egyes állítások szerint a datolya elősegíti a csontok egészségét és segíti a vércukorszint szabályozását, de ezeket a hatásokat nem vizsgálták kellő alapossággal
8. Könnyen hozzáadható az étrendhez
A datolya hihetetlenül sokoldalúan felhasználható, valamint finom nassolnivaló. Gyakran párosítják más ételekkel, például mandulával, dióvajjal vagy lágysajttal.
A datolya emellett nagyon ragadós, ami hasznos kötőanyaggá teszi a pékárukban, például süteményekben és szeletekben. A datolyát dióval és magvakkal is kombinálhatja, hogy egészséges rágcsálnivalót vagy energiagolyókat készítsen.
Mi több, a datolyát használhatja szószok, például salátaöntetek és pácok édesítésére, vagy turmixokba és zabpehelybe keverheti.
Fontos megjegyezni, hogy a datolya magas kalóriatartalmú, édes íze miatt könnyen túlzásba lehet vinni a fogyasztását. Emiatt a legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk.
A datolya fogyasztásának sokféle módja van, általában nyersen fogyasztják, de népszerű ételhez is passzol
Összefoglaló
A datolya egy egészséges gyümölcs, amelyet érdemes beiktatni az étrendbe.
Számos tápanyagban, rostban és antioxidánsban gazdag, amelyek mindegyike egészségügyi előnyökkel járhat a jobb emésztéstől a betegségek kockázatának csökkentéséig.
Többféleképpen is hozzáadhat datolyát az étrendjéhez. Elfogyasztásának egyik népszerű módja természetes édesítőszerként különféle ételekben. Remek nassolnivalót is lehet készíteni belőle.
A datolyát a legegyszerűbb szárított formában találni, bár így magasabb kalóriatartalmú, mint a friss gyümölcs, ezért fontos, hogy mértékkel fogyasszuk.
A datolyát mindenképpen érdemes beiktatni az étrendbe, hiszen egyszerre tápláló és finom.