Mangó
A mangó fogyasztásának egészségügyi előnyei
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A világ egyes részein a mangót (mangifera indica) a „gyümölcsök királyának” hívják. Nagy, csonthéjas magja van. A mangó Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos, több mint 4000 éve termesztik. Többszáz féle mangó létezik, mindegyik egyedi ízű, alakú, méretű és színű.
Ez a gyümölcs nem csak finom, hanem lenyűgöző táplálkozási profillal is büszkélkedhet. Tény, hogy tanulmányok a mangót és tápanyagait összefüggésbe hozzák olyan egészségügyi előnyökkel, mint például a jobb immunitás, emésztőrendszer és látás, valamint bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázata.
Következzék a mangó táplálkozási előnyeinek áttekintése.
Tápanyagdús
A mangó kalóriaszegény, de tele van tápanyagokkal.
Egy csésze (165 gramm) szeletelt mangóban hozzávetőlegesen az alábbiak találhatók:
- Kalória: 99
- Fehérje: 1,4 gramm
- Szénhidrát: 24,7 gramm
- Zsír: 0,6 gramm
- Élelmi rost: 2,6 gramm
- C-vitamin: ajánlott napi bevitel (RDI) 67%-a
- Réz: az RDI 20 %-a
- Folsav: az RDI 18 %-a
- B6-vitamin: az RDI 11,6 %-a
- A-vitamin: az RDI 10 %-a
- E-vitamin: az RDI 9,7 %-a
- B5-vitamin: az RDI 6,5 %-a
- K-vitamin: az RDI 6 %-a
- Niacin (B3-vitamin): az RDI 7 %-a
- Kálium: az RDI 6 %-a
- Riboflavin (B3-vitamin): az RDI 5 %-a
- Mangán: az RDI 4,5 %-a
- Tiamin (B1-vitamin): az RDI 4 %-a
- Magnézium: az RDI 4 %-a
Kis mennyiségben foszfort, pantoténsavat, kalciumot, szelént és vasat is tartalmaz.
Egy csésze (165 gramm) mangó biztosítja a C-vitamin RDI-jének közel 70%-át – ez egy vízoldható vitamin, amely támogatja az immunrendszert, segíti a testben a vas felszívódását, elősegíti a növekedést és a regenerálódást.
A mangó alacsony kalória-, mégis magas tápanyagtartalmú – különös tekintettel a C-vitaminra, amely támogatja az immunitást, a vas felszívódását, a növekedést és a regenerálódást
Magas antioxidánstartalom
MangódarabokA mangó tele van polifenolokkal - növényi vegyületekkel, amelyek antioxidánsként működnek. Több mint egy tucat különféle típusú polifenol található benne, beleértve a mangiferint, katechineket, antocianineket, kvercetinet, kaempferolt, ramnetint, benzoesavat és még sok mást.
Az antioxidánsok igen fontosak, mivel megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. A szabadgyökök erősen reaktív vegyületek, amelyek a sejtekhez kötődhetnek és károsíthatják azokat. Kutatások összekapcsolták a szabadgyökök káros hatásait az öregedés jeleivel és a krónikus betegségekkel.
A polifenolok közül a mangiferin keltette a legnagyobb érdeklődést, néha „szuper antioxidánsnak” nevezik, mivel különösen hatásos.
Laboratóriumban és állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a mangiferin ellensúlyozhatja a rákhoz, cukorbetegséghez és más betegségekhez kapcsolódó károkat.
A mangó több mint egy tucat különféle típusú polifenolt tartalmaz, beleértve a mangiferint, amely különösen hatékony, a polifenolok a testben antioxidánsként működnek
Fokozhatja az immunitást
A mangó kiváló forrása az immunerősítő tápanyagoknak. Egy csésze (165 gramm) mangó biztosítja a napi A-vitamin-szükséglet 10%-át.
Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, mivel elősegíti a fertőzések leküzdését. Az alacsony A-vitaminszint nagyobb fertőzési kockázattal jár.
Ráadásul 165 gramm mangó biztosítja a napi C-vitamin szükséglet közel háromnegyedét. Ez a vitamin segíthet a testnek a fehérvérsejtek előállításában, amely többféle betegség leküzdéséhez elengedhetetlen. Elősegítheti ezeknek a sejteknek a hatékonyabb működését és javítja a bőr védekező képességét.
A mangó tartalmaz továbbá folsavat, K-vitamint, E-vitamint és számos B-vitamin típust, amelyek szintén hozzájárulnak az immunitás fenntartásához.
A mangó kiváló forrása a folsavnak, számos B-vitaminnak, valamint az A-, C-, K- és E-vitaminoknak - ezek mindegyike hozzájárul az immunitás fokozásához
Támogathatja a szív egészségét
MangóA mangó számos tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges szívműködést. Például magnéziumot és káliumot, amelyek hozzájárulnak az egészséges pulzustartomány fenntartásához, és az erek nyugalmát, ezzel biztosítva az alacsonyabb vérnyomást.
A mangó egy egyedülálló antioxidánst is tartalmaz, az úgynevezett mangiferint.
Állatkísérletek azt mutatták, hogy a mangiferin megvédi a szívsejteket a gyulladás, az oxidatív stressz és az apoptózis (kontrollált sejthalál) ellen. Ezenkívül csökkentheti a vér koleszterin-, triglicerid- és szabad zsírsav-szintjét.
A mangó magnéziumot, káliumot és mangiferin antioxidánst tartalmaz, amelyek mind támogatják az egészséges szívműködést
Támogathatja az emésztőrendszer működését
A mangónak számos olyan tulajdonsága van, amelyek nagyon hasznosak az emésztőrendszer egészsége számára.
Az egyik az amilázoknak nevezett emésztő enzimek. Az emésztő enzimek lebontják a nagy élelmiszer-molekulákat, hogy azok könnyen felszívódhassanak. Az amilázok bonyolult szénhidrátokat cukrokra bontanak, mint például glükóz és maltóz. Ezek az enzimek aktívabbak az érett mangóban, ezért azok édesebbek, mint az éretlenek.
Sőt, mivel a mangó rengeteg vizet és élelmi rostot tartalmaz, segíthet megoldani az emésztési problémákat, mint például a székrekedés és a hasmenés.
Egy krónikus székrekedésben szenvedő felnőtteken végzett négyhetes tanulmány szerint a mangó napi fogyasztása hatékonyabb volt az állapot tüneteinek enyhítésében, mint egy hasonló mennyiségű oldható rostot tartalmazó kiegészítő.
Ez azt jelenti, hogy a mangónak az élelmi rost mellett más összetevői is vannak, amelyek támogatják az emésztőrendszert.
A mangó emésztő enzimekkel, vízzel, élelmi rosttal és egyéb vegyületekkel rendelkezik, amelyek elősegítik az emésztőrendszer egészséges működését
Támogathatja a szem egészségét
A mangó tele van tápanyagokkal, amelyek támogatják az egészséges szemműködést.
Két kulcsfontosságú antioxidáns tápanyag a lutein és a zeaxanthin. Ezek felhalmozódnak a retinában, főleg annak magjában, a makulában. A retina belsejében a lutein és a zeaxantin természetes napvédő hatású, elnyeli a felesleges fényt. Ezenkívül úgy tűnik, hogy megvédik a szemet a káros kék fénytől.
Továbbá a mangó kiváló A-vitamin forrás, amely szintén támogatja a szem egészségét. Az A-vitamin hiánya a szem kiszáradásához és az éjszakai vaksághoz kapcsolódik. Az A-vitamin súlyos hiánya még nagyobb problémákat okozhat, például a szaruhártya hegesedését.
A mangó luteint, zeaxantint és A-vitamint tartalmaz - amelyek támogatják a szem egészségét, a lutein és a zeaxantin védelmet nyújthat a napfény ellen, míg az A-vitamin hiánya látási problémákat okozhat
Javíthatja a haj és a bőr egészségét
MangófaA mangóban magas a C-vitamin tartalom, amely szükséges az egészséges hajhoz és bőrhöz. Ez a vitamin elengedhetetlen a kollagén előállításához – ez egy olyan fehérje, amely struktúrát ad a bőrnek és a hajnak. A kollagén rugalmassá teszi a bőrt és gátolja a megereszkedést és a ráncok kialakulását.
Ezenkívül a mangó jó A-vitamin forrás, amely hajnövekedés és faggyú előállítás ösztönző - egy folyadék, amely segít a fejbőr hidratálásában, a haj egészségéért. Ráadásul, az A-vitamin és más retinoidok beépülnek a bőrbe és védik a napsugárzástól.
Az A- és C- vitamin mellett a mangóban magas a polifenolok mennyisége, amelyek antioxidánsokként funkcionálnak. Ezek az antioxidánsok megvédik a szőrtüszőket az oxidatív stressz káros hatásaitól.
A mangó C-vitamint tartalmaz, amely rugalmasságot biztosít a bőrnek, megakadályozza a megereszkedést és a ráncok kialakulását, ezenkívül A-vitamint is szolgáltat, amely szükséges a haj egészségéhez
Segíthet bizonyos rák-kockázatok csökkentésében
A mangóban magas a polifenolok aránya, amelyeknek rákellenes tulajdonságai lehetnek. A polifenolok hozzájárulhatnak az oxidatív stressz elleni védekezéshez, amely sokféle rákhoz köthető.
Kémcsőben és állatkísérletekben úgy találták, hogy a mangó-polifenoljai csökkentik az oxidatív stresszt, megsemmisítik a különböző rákos sejteket vagy megállítják a növekedésüket, ideértve a leukémiát, a vastagbél-, tüdő-, prosztata- és mellrákot.
A mangiferin, a mangó egyik fő polifenolja, a közelmúltban felhívta a figyelmet ígéretes rákellenes hatásaira. Állatkísérletekben csökkentette a gyulladást, védte a sejteket az oxidatív stressz ellen és vagy leállította a rákos sejtek növekedését, vagy elpusztította.
Míg ezek a tanulmányok ígéretesek, humán vizsgálatokra van szükség a mangó polifenolok rákellenes hatásainak jobb megértéséhez.
A mangó polifenolok leküzdhetik az oxidatív stresszt, amely a vastagbél-, tüdő-, prosztata-, emlő- és csontrákhoz kapcsolódik
Összefoglaló
A mangó vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, számos egészségügyi előnnyel bír, beleértve a potenciális rákellenes hatásokat, valamint a jobb immunitást, az emésztőrendszer, a szem, a bőr és a haj egészségét.