Süngomba
A süngomba 9 egészségügyi előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A süngomba nagy, fehér, bozontos gomba, amely az oroszlán sörényére hasonlít. Bioaktív anyagokat tartalmaz, amely számos jótékony hatással van a szervezetre, különösen az agyra, a szívre és a bélrendszerre.
A süngomba, más néven Hericium erinaceus, hou tou gu vagy yamabushitake, kulináris és gyógyászati felhasználásra egyaránt alkalmas. Hagyományosan ázsiai országokban, például Kínában, Indiában, Japánban és Koreában használják.
1. Védelmet nyújthat a demencia ellen
Az agy növekedési és új kapcsolatok kialakítására való képessége jellemzően csökken az életkor előrehaladtával, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért romlik a mentális működés sok idősebb felnőttnél.
Tanulmányok kimutatták, hogy a süngomba két speciális vegyületet tartalmaz, amelyek serkenthetik az agysejtek növekedését: a hericenonokat és az erinacinokat.
Emellett állatkísérletek kimutatták, hogy a süngomba segíthet megvédeni az Alzheimer-kór, egy degeneratív agyi betegség ellen, amely fokozatos memóriavesztést okoz.
Valójában az süngombáról és kivonatairól kimutatták, hogy csökkentik az egerek memóriavesztésének tüneteit, valamint megakadályozzák az agyban az Alzheimer-kór során felhalmozódó béta-amiloid plakkok okozta idegsejtek károsodását.
Egy enyhe Alzheimer-kórban szenvedő betegek körében végzett 2020-as tanulmány megállapította, hogy napi 1 gramm süngomba étrend-kiegészítő 49 héten keresztül történő szedése jelentősen javította a kognitív tesztek pontszámait a placebóhoz képest.
A süngomba azon képessége, hogy elősegíti az idegek növekedését és megvédi az agyat az Alzheimer-kórral kapcsolatos károsodásoktól, megmagyarázhatja az agy egészségére gyakorolt jótékony hatását.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb kutatást állatokon vagy kémcsövekben végezték. Ezért további humán vizsgálatokra van szükség.
A süngomba olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik az agysejtek növekedését, és megvédik azokat az Alzheimer-kór okozta károsodásoktól, azonban további kutatásokra van szükség emberek bevonásával
2. Segíthet enyhíteni a depresszió és a szorongás enyhe tüneteit
A fejlett országokban élő emberek legfeljebb egyharmada tapasztalja a szorongás és a depresszió tüneteit. Noha a szorongásnak és a depressziónak számos oka van, a krónikus gyulladás jelentős szerepet játszhat.
Állatkutatások kimutatták, hogy a süngomba-kivonat gyulladáscsökkentő hatással bír, amely csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit egerekben. Más állatkísérletek kimutatták, hogy a süngomba-kivonat segítheti az agysejtek regenerálódását és javíthatja a hippocampus működését, az agy azon régióját, amely feldolgozza az emlékeket és az érzelmi válaszokat.
A kutatók úgy vélik, hogy a hippokampusz jobb működése magyarázatot adhat a szorongásos és depresszív viselkedés csökkenésére azokban az egerekben, amelyek ezeket a kivonatokat kapják. Bár ezek az állatkísérletek ígéretesek, nagyon kevés embert érintő kutatás folyik.
Egy 2010-es, menopauzás nők körében végzett kis tanulmány arra jutott, hogy az süngombát tartalmazó sütemények napi egy hónapon keresztüli fogyasztása csökkentette az irritáció és a szorongás érzését.
A tanulmányok azt sugallják, hogy a süngomba segíthet enyhíteni a szorongás és a depresszió enyhe tüneteit, de az összefüggés jobb megértéséhez további kutatásokra van szükség emberek bevonásával
3. Gyorsíthatja a felépülést idegrendszeri sérülésekből
Az idegrendszer az agyból, a gerincvelőből és más idegekből áll, amelyek az egész testben megtalálhatók. Ezek a komponensek együttesen olyan jeleket küldenek és továbbítanak, amelyek szinte minden testi funkciót irányítanak.
Az agy- vagy gerincvelő-sérülések különféle káros egészségügyi következményeket okozhatnak. Gyakran bénulást vagy mentális funkciók elvesztését okozzák, és hosszú ideig tarthat a gyógyulás.
A kutatások azonban azt találták, hogy a süngomba-kivonat elősegítheti az ilyen típusú sérülésekből való felépülést az idegsejtek növekedésének és helyreállításának serkentésével. Segíthet csökkenteni a stroke utáni agykárosodás súlyosságát is.
Emberek bevonásával azonban nem végeztek olyan vizsgálatokat, amelyek meghatározták volna, hogy a süngomba ugyanolyan terápiás hatással bír-e az idegrendszeri sérülésekre, mint azt az állatkutatások javasolták.
Patkánykísérletek kimutatták, hogy a süngomba-kivonat felgyorsíthatja az idegrendszeri sérülések utáni felépülést, de az embereket érintő kutatások hiányoznak
4. Védhet az emésztőrendszer fekélyei ellen
A fekélyek az emésztőrendszerben bárhol kialakulhatnak, beleértve a gyomrot, a vékonybelet és a vastagbelet.
A gyomorfekélyt jellemzően két fő tényező okozza: a H. pylori baktérium túlszaporodása és a gyomor nyálkahártyájának károsodása, amely gyakran a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) hosszú távú használatának köszönhető.
A süngomba-kivonat védelmet nyújthat a gyomorfekély kialakulásával szemben azáltal, hogy gátolja a H. pylori növekedését és megvédi a gyomor nyálkahártyáját a károsodástól.
Számos régebbi tanulmány kimutatta, hogy a süngomba-kivonat megakadályozhatja a H. pylori kémcsőben történő növekedését, de egyetlen tanulmány sem vizsgálta, hogy a kivonat ugyanolyan hatással van-e a gyomorban.
Egy másik 2013-as állatkísérlet megállapította, hogy a süngomba-kivonat hatékonyabban akadályozta meg az alkohol okozta gyomorfekélyt, mint a hagyományos savcsökkentő gyógyszerek – ráadásul minden negatív mellékhatás nélkül.
A süngomba-kivonat csökkentheti a gyulladást és megelőzheti a szövetkárosodást más bélterületeken is. Valójában segíthetnek a gyulladásos bélbetegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség kezelésében.
Egy 2016-os, fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő emberek körében végzett vizsgálat szerint a 14% süngomba-kivonatot tartalmazó gombakiegészítő szedése 3 hét után jelentősen csökkentette a tüneteket és javította az életminőséget.
Ha azonban ugyanazt a vizsgálatot megismételték Crohn-betegségben szenvedő betegeknél, az előnyök nagyjából megegyeztek a placebóval.
Fontos megjegyezni, hogy az ezekben a vizsgálatokban használt gyógynövény-kiegészítők többféle gombát is tartalmaztak, így nehéz konkrétan a süngomba hatásaira következtetni.
Összességében a kutatások azt sugallják, hogy a süngomba-kivonat segíthet meggátolni a fekélyek kialakulását, de még több kutatásra van szükség emberek bevonásával.
A süngomba-kivonatról kimutatták, hogy megvédi a rágcsálókat a gyomor- és bélfekély ellen, de az emberrel végzett kutatások ellentmondásosak voltak
5. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát
A szívbetegségek fő kockázati tényezői a következők: elhízás, magas trigliceridszint, nagy mennyiségű oxidált koleszterin, fokozott vérrögképződési hajlam.
A kutatások azt mutatják, hogy a süngomba-kivonat befolyásolhatja ezen tényezők némelyikét, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Patkányokon és egereken végzett vizsgálatok azt találták, hogy a süngomba-kivonat javítja a zsíranyagcserét és csökkenti a trigliceridszintet.
Egy 2010-es, magas zsírtartalmú diétát és süngomba-kivonatot kapó patkányokon végzett vizsgálat 28 nap után 27%-kal alacsonyabb trigliceridszintet és 42%-kal kisebb súlygyarapodást mutatott ki.
Mivel az elhízás és a magas trigliceridszint egyaránt a szívbetegség kockázati tényezője, ez az egyik módja annak, hogy a süngomba hozzájáruljon a szív egészségéhez.
Kémcsöves vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a süngomba-kivonat segíthet megelőzni a koleszterin oxidációját a véráramban.
Az oxidált koleszterin molekulák hajlamosak az artériák falához tapadni, ami megkeményedik, és növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Az oxidáció csökkentése jótékony hatással van a szív egészségére.
Sőt, a süngomba egy hericenon B nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti a véralvadás mértékét és csökkentheti a szívroham vagy a szélütés kockázatát.
Úgy tűnik, hogy a süngomba több szempontból is jótékony hatással van a szívre és az erekre, de ennek alátámasztásához emberek bevonásával végzett vizsgálatokra van szükség.
Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a süngomba-kivonat többféleképpen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, de emberi vizsgálatokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítéséhez
6. Segíhett kezelni a cukorbetegség tüneteit
A cukorbetegség olyan betegség, amely akkor fordul elő, ha a szervezet vércukorszint-kezelési képessége károsodik. Ennek eredményeként a vércukorszint folyamatosan emelkedik.
A krónikusan magas vércukorszint végül olyan szövődményeket okoz, mint a vesebetegség, a kéz és a láb idegkárosodása és a látásvesztés.
A süngomba előnyös lehet a cukorbetegség kezelésében azáltal, hogy javítja a vércukorszint kezelését és csökkenti ezen mellékhatások egy részét.
Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a süngomba jelentősen csökkentheti a vércukorszintet normál és cukorbeteg egerekben, még 2,7 milligramm (mg) testtömeg-kilogrammonként (6 mg/kg) napi adag mellett is.
Az egyik módja annak, hogy a süngomba csökkenti a vércukorszintet, ha gátolja az alfa-glükozidáz enzim aktivitását, amely lebontja a szénhidrátokat a vékonybélben.
Ha ez az enzim blokkolva van, a szervezet nem képes olyan hatékonyan megemészteni és felszívni a szénhidrátokat, ami alacsonyabb vércukorszintet eredményez.
A vércukorszint csökkentésén kívül a süngomba-kivonat csökkentheti a diabéteszes idegfájdalmat a kezekben és a lábakban.
Diabéteszes idegkárosodásban szenvedő egereknél 6 héten át tartó napi szintű süngomba-kivonat szedése szignifikánsan csökkentette a fájdalmat, csökkentette a vércukorszintet, és még az antioxidáns-szintet is növelte.
A süngomba potenciális terápiás cukorbetegség-kiegészítőként szolgál, de további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy pontosan hogyan alkalmazható embereknél.
A süngomba segíthet csökkenteni a vércukorszintet és csökkentheti a diabéteszes idegfájdalmat egereknél, de további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy jó terápiás lehetőség lehet-e embereknél
7. Segíthet a rák elleni küzdelemben
A rák akkor fordul elő, amikor a DNS megsérül, ezért a sejtek kontroll nélkül osztódnak és szaporodnak.
Egyes kutatások azt sugallják, hogy a süngomba számos egyedi vegyületének köszönhetően rákellenes képességekkel rendelkezik.
Valójában, ha a süngomba-kivonatot emberi rákos sejtekkel keverik össze egy kémcsőben, a rákos sejtek gyorsabban elpusztulnak. Ezt többféle rákos sejt esetében is kimutatták, beleértve a máj-, vastagbél-, gyomor- és vérráksejteket.
Amellett, hogy elpusztítja a rákos sejteket, a süngomba-kivonatról kimutatták, hogy lassítja a rák terjedését is.
Egy 2013-as, vastagbélrákos egereken végzett tanulmány megállapította, hogy a süngomba-kivonat bevétele 69%-kal csökkentette a rák terjedését a tüdőben.
Egy másik 2014-es tanulmány megállapította, hogy a süngomba-kivonat a hagyományos rákgyógyszereknél hatékonyabban lassította a daganatok növekedését egerekben, ráadásul kevesebb mellékhatással is rendelkezik.
A süngomba rákellenes hatását azonban soha nem tesztelték embereken, ezért további kutatásokra van szükség.
Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a süngomba-kivonat elpusztíthatja a rákos sejteket és lassíthatja a daganatok terjedését, de szükség van még emberek bevonásával végzett vizsgálatokra is
8. Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt
Úgy gondolják, hogy a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz számos modern betegség kiváltó oka, beleértve a szívbetegségeket, a rákot és az autoimmun betegségeket.
A kutatások azt mutatják, hogy a süngomba erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni e betegségek hatását.
Egy 2012-es tanulmány, amely 14 különböző gombafaj antioxidáns képességeit vizsgálta, megállapította, hogy a süngomba a negyedik legmagasabb antioxidáns aktivitással rendelkezik, és azt javasolta, hogy az antioxidánsok jó étrendi forrásának tekintsük.
Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a süngomba-kivonat csökkentette a gyulladás és az oxidatív stressz markereit rágcsálókban, és különösen hasznos lehet a gyulladásos bélbetegségek, a májkárosodás és a stroke kezelésében.
A süngomba segíthet csökkenteni az elhízással kapcsolatos egészségügyi kockázatok egy részét is, mivel kimutatták, hogy csökkentik a gyulladásos zsírszövet felszabadulását.
További vizsgálatokra van szükség az emberi egészségre gyakorolt lehetséges előnyök meghatározásához, de a laboratóriumi és állatkísérletek eredményei ígéretesek.
A süngomba erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek hatását
9. Erősítheti az immunrendszert
Az erős immunrendszer megvédi a szervezetet a baktériumoktól, vírusoktól és más betegségeket okozó kórokozóktól.
Másrészt a gyenge immunrendszer nagyobb kockázatot jelent a szervezetben a fertőző betegségek kialakulására.
Állatkísérletek bizonyítják, hogy a süngomba fokozhatja az immunitást azáltal, hogy fokozza a bélrendszer immunrendszerének aktivitását, amely megvédi a szervezetet a szájon vagy orron keresztül a bélbe jutó kórokozóktól.
Ezek a hatások részben az immunrendszert serkentő bélbaktériumok jótékony változásainak tudhatók be.
Egy 2012-es tanulmány még azt is megállapította, hogy a süngomba-kivonat napi szedése csaknem megnégyszerezi azoknak az egereknek az élettartamát, amelyekbe halálos adag szalmonellabaktériumot juttattak.
A süngomba immunerősítő hatásai nagyon ígéretesek, de ez a kutatási terület még fejlődik.
Kimutatták, hogy a süngomba immunerősítő hatással bír rágcsálókban, de sokkal több kutatásra van szükség
Adagolás
Az süngombához nincs szabványos adagolás. A legbiztonságosabb és legelőnyösebb mennyiség olyan tényezőktől függ, mint az életkor és az általános egészségi állapot. Érdemes lehet beszélni az orvosával az Ön számára megfelelő adagolásról.
A kogníció javítására egyes kutatók napi 3-5 grammot javasolnak.
Egy 2020-as tanulmányban az 50 éves és idősebb, enyhe Alzheimer-kór tüneteivel rendelkező emberek kognitív funkciói jelentősen javultak, miután napi három 350 mg-os süngomba kapszulát vettek be 49 héten keresztül.
Egy 2019-es tanulmány szerint napi három 400 mg-os kapszula 8 héten át történő bevétele 77 túlsúlyos vagy elhízott embernél segített a depresszió, a szorongás és az alvászavarok enyhítésében.
A süngomba leghatékonyabb adagja olyan tényezőktől függ, mint az életkor és az általános egészségi állapot
Felhasználás
A süngomba fogyasztható nyersen, főzve, szárítva vagy teaként áztatva.
Sokan „tenger gyümölcseihez hasonlónak” írják le ízüket, gyakran a rákhoz vagy a homárhoz hasonlítják.
A gombát főzhetjük, és olyan ételekben tálalhatjuk, mint a rizottó, a tészta vagy a leves.
A süngombaport forró vízbe, teába, kávéba, turmixba vagy más italokba keverhetjük. Hozzáadható leveshez, pörkölthöz vagy mártáshoz is.
Egyes kutatók szerint a friss süngomba rendelkezik a legkomolyabb egészségügyi előnnyel. A termesztési módszerek azonban befolyásolhatják a gombák gyógyászati tulajdonságait.
A süngomba a következő formákban kapható: tabletta, kapszula, por, tinktúrák
A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg nincsenek olyan iránymutatások, amelyek biztosítanák ezeknek a termékeknek a biztonságosságát és hatékonyságát.
A süngomba nyersen, főzve vagy szárítva is fogyasztható. Bár a friss süngomba nyújthatja a legtöbb egészségügyi előnyt, kiegészítőként is szedhető por, tabletta vagy kapszula formájában
Biztonság és mellékhatások
Emberekkel végzett tanulmányok nem vizsgálták a süngomba vagy kivonatának mellékhatásait, de úgy tűnik, hogy ezek nagyon biztonságosak.
Nem észleltek káros hatásokat patkányoknál, még napi 5 gramm/testtömeg-kg adagoknál sem 1 hónapon keresztül, vagy ennél alacsonyabb adagoknál 3 hónapon keresztül.
Azonban aki allergiás vagy érzékeny a gombákra, kerülje az süngombát.
Dokumentáltak olyan eseteket, amikor az emberek légzési nehézségeket vagy bőrkiütéseket tapasztaltak az süngombával való érintkezés után, ami valószínűleg allergiához kapcsolódik.
Állatkísérletek azt sugallják, hogy a süngomba és kivonatai nagyon biztonságosak, még nagy dózisban is, embereknél azonban allergiás reakciókat jelentettek, ezért mindenkinek, akinek ismert gombaallergiája van, kerülnie kell
Gyakran ismételt kérdések
A süngomba jó neked?
Igen, lehetséges. Úgy tűnik, hogy a süngomba használata biztonságos, ha a használat megkezdése előtt beszél orvosával, és gondosan követi az utasításokat.
Milyen előnyei vannak a süngomba szedésének?
Amint azt fentebb részletesen tárgyaltuk, a süngomba szedésének előnyei a következők lehetnek:
- enyhe kognitív károsodás lehetséges javulása
- a depresszió és a szorongásos tünetek támogatása
- gyors felépülés idegsérülésekből
- gyomorfekély elleni védelem
- javulhat a szív egészsége
- a cukorbetegség tüneteinek kezelése
- rákmegelőzés
- alacsonyabb gyulladásmarkerek
- javult az immunrendszer működése
A süngomba előnyeiről szóló legtöbb tanulmányt állatokon végezték. Több, embereken végzett kutatásra van szükség ahhoz, hogy e megállapítások némelyikét érvényesíteni lehessen.
Mit nyújt a süngomba az agy számára?
A süngomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az idegek növekedéséhez. Egyes tanulmányok szerint a süngomba szedése fokozhatja a gondolkodási és memóriafolyamatokat. Az Alzheimer-kór és a demencia más típusai ellen is védelmet nyújthat. További kutatásokra van azonban szükség.
Milyen negatív hatásai vannak az süngombának?
A süngomba általában biztonságosnak tekinthető, hacsak nem allergiás a gombára. Kutatások során nem számoltak be jelentős mellékhatásokról, de ha a süngomba elfogyasztása után bármilyen káros tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
A süngomba jó az ADHD ellen?
Vannak, akik az süngombát használják ADHD ellen, mert képes megvédeni és javítani az agyműködést. Azonban nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezt a felhasználást.
Tiltott a süngomba?
A süngomba vásárlása és használata legális. Ritkasága miatt azonban egyes országokban védett faj, így a gyűjtése illegális. Ellenőrizze a helyi szabályozást, ha süngombát szeretne szedni, és mindig gondoskodjon arról, hogy jó hírű és fenntartható forrásból szerezze be az süngombát.
Összefoglaló
A süngomba és kivonata különféle egészségügyi előnyökkel járhat.
Állatkísérletek azt sugallták, hogy a süngomba védelmet nyújthat a demencia ellen, csökkentheti a szorongás és a depresszió enyhe tüneteit, és segíthet helyreállítani az idegkárosodást.
Azt is kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő képességgel rendelkezik, valamint csökkentheti a szívbetegségek, a rák, a fekélyek és a cukorbetegség kockázatát állatoknál.
Noha a jelenlegi kutatások ígéretesek, több ember bevonásával végzett tanulmányra van szükség a süngomba gyakorlati egészségügyi alkalmazásainak kidolgozásához.