C-vitamin
7 lenyűgöző módszer, amellyel a C-vitamin jótékony hatással van a szervezetre
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, amit a szervezet nem tud önállóan előállítani. Ennek ellenére számos szerepe van és lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár.
Vízben oldódik, és számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a narancsot, az epret, a kivit, a kaliforniai paprikát, a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot.
1. Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát
A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősítheti a szervezet természetes védekezőképességét. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek erősítik az immunrendszert. Ezt úgy teszik, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól.
Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stresszként ismert állapotot, amelyet számos krónikus betegséggel hoznak összefüggésbe.
A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidáns szintjét. Ez segíti a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben.
A C-vitamin erős antioxidáns, amely növelheti a vér antioxidáns szintjét, ez segíthet csökkenteni a krónikus betegségek, például a szívbetegség kockázatát
2. Segíthet a magas vérnyomás kezelésében
Sok felnőttnek magas a vérnyomása. A magas vérnyomás növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amely világszerte a vezető halálokok egyike.
Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél és a normális vérnyomásúaknál is. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a C-vitamin-kiegészítés ellazította a szívből vért szállító ereket, ami csökkentette a vérnyomást.
Ezenkívül 29 humán vizsgálat elemzése azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítő bevitele átlagosan 3,8 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást (a felső érték), a diasztolés vérnyomást (az alsó érték) pedig átlagosan 1,5 Hgmm-rel mérsékelte, egészséges felnőtteknél.
Magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a C-vitamin-kiegészítők átlagosan 4,9 Hgmm-rel csökkentették a szisztolés vérnyomást és 1,7 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.
Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem világos, hogy a vérnyomásra gyakorolt hatások hosszútávúak-e. Ezenkívül a magas vérnyomásban szenvedőknek nem szabad egyedül a C-vitaminra hagyatkozniuk a kezelésben.
Megállapították, hogy a C-vitamin-kiegészítők csökkentik a vérnyomást mind az egészséges felnőtteknél, mind a magas vérnyomásban szenvedőknél
3. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A szívbetegség világszerte a vezető halálokok egyike. Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a magas triglicerid- vagy LDL (rossz) koleszterinszintet és az alacsony HDL (jó) koleszterinszintet.
A C-vitamin segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Például 9, összesen közel 300 ezer résztvevővel végzett vizsgálat elemzése azt találta, hogy 10 év elteltével azoknál az embereknél, akik legalább 700 mg C-vitamint szedtek naponta, 25%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek C-vitamin-kiegészítőt. Érdekes módon másik 15 tanulmány elemzése azt találta, hogy a C-vitamin élelmiszerekből – nem kiegészítőkből – történő fogyasztása a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.
A tudósok azonban nem voltak biztosak abban, hogy azok, akik C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztottak, egészségesebb életmódot követnek-e, mint azok, akik étrend-kiegészítőt használtak. Így továbbra is tisztázatlan, hogy a különbségek a C-vitaminnak vagy az étrend más vonatkozásainak tudhatók-e be.
Egy másik, 13 tanulmányból álló elemzés azt vizsgálta, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele milyen hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire, például a vér koleszterin- és trigliceridszintjére.
Az elemzés azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítés jelentősen, körülbelül 7,9 mg/dl-rel csökkentette az LDL (rossz) koleszterinszintet és 20,1 mg/dl-rel a vér trigliceridszintjét.
Röviden, úgy tűnik, hogy napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele vagy fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ha azonban már C-vitaminban gazdag étrendet fogyaszt, akkor előfordulhat, hogy a kiegészítők nem nyújtanak további szív-egészségügyi előnyöket.
A C-vitamin-kiegészítőket összefüggésbe hozták a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, ezek a kiegészítők mérsékelhetik a szívbetegségek kockázati tényezőit, beleértve a magas LDL (rossz) koleszterin- és trigliceridszintet
4. Csökkentheti a vér húgysavszintjét és segíthet megelőzni a köszvényes rohamokat
A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely a felnőttek nem elhanyagolható hányadát érinti. Hihetetlenül fájdalmas és az ízületek, különösen a nagylábujjak gyulladásával jár. A köszvényben szenvedők duzzanatot és hirtelen, súlyos fájdalomrohamokat tapasztalnak.
A köszvényes tünetek akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag. Magas szinten kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben. Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, és ennek eredményeként megvédhet a köszvényes rohamoktól.
Például egy 1387 férfi részvételével végzett tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb C-vitamint fogyasztók vérében jelentősen alacsonyabb volt a húgysav szintje, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztottak.
Egy másik tanulmányban 47 ezer egészséges 20 év feletti férfit követtek annak megállapítására, hogy a C-vitamin bevitel összefüggésben áll-e a köszvény kialakulásával. Kiderült, hogy azoknál, akik C-vitamin-kiegészítőt szedtek, 44%-kal alacsonyabb volt a köszvény kockázata.
Ezenkívül 13 tanulmány elemzése azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítés 30 napon keresztül történő bevétele jelentősen csökkentette a vér húgysavszintjét a placebóhoz képest.
Noha úgy tűnik, hogy szoros kapcsolat van a C-vitamin bevitele és a húgysavszint között, további vizsgálatokra van szükség a C-vitamin köszvényre gyakorolt hatásával kapcsolatban.
A C-vitaminban gazdag élelmiszerek és kiegészítők csökkentik a vér húgysavszintjét és a köszvény kockázatát
5. Segít megelőzni a vashiányt
A vas fontos tápanyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Nélkülözhetetlen a szervezetben a vörösvértestek képződéséhez és az oxigén szállításához.
A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek javítani az étrendből származó vas felszívódását. A C-vitamin segít abban, hogy a rosszul felszívódó vasat, például a növényi eredetű vasforrásokat könnyebben felszívódó formává alakítsa. Ez különösen hasznos azoknak, akik húsmentes diétát tartanak, mivel a hús jelentős vasforrás.
100 mg C-vitamin fogyasztása 67%-kal javíthatja a vas felszívódását. Ennek eredményeként a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérszegénység kockázatát a vashiányra hajlamos emberek körében. Egy vizsgálatban 65 enyhe vashiányos vérszegénységben szenvedő gyermek kapott C-vitamin-kiegészítőt. A kutatók azt találták, hogy a táplálékkiegészítő önmagában segített a vérszegénység szabályozásában.
Ha alacsony a vasszintje, több C-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztása vagy C-vitamin-kiegészítő fogyasztása segíthet javítani a vér vasszintjét.
A C-vitamin javíthatja a rosszul felszívódó vas, például a húsmentes forrásokból származó vas felszívódását és csökkentheti a vashiány kockázatát is
6. Erősíti az immunitást
Az egyik fő ok, amiért az emberek C-vitamin-kiegészítőket szednek, az immunitásuk erősítése, mivel a C-vitamin az immunrendszer működésének számos fázisában részt vesz.
Először is, a C-vitamin elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésekkel szemben.
Másodszor, a C-vitamin segít ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működésében, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.
Harmadszor, a C-vitamin elengedhetetlen része a bőr védekező rendszerének. Aktívan a bőrbe kerül, ahol antioxidánsként működhet, és segíthet megerősíteni a bőr védőrétegeit.
A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a C-vitamin bevitele lerövidítheti a sebgyógyulási időt.
Sőt, az alacsony C-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a rossz egészségügyi állapotokkal. Például a tüdőgyulladásban szenvedőknek általában alacsonyabb a C-vitamin szintje, és kimutatták, hogy a C-vitamin-kiegészítők lerövidítik a gyógyulási időt.
A C-vitamin erősítheti az immunitást azáltal, hogy segíti a fehérvérsejtek hatékonyabb működését, erősíti a bőr védekező rendszerét és segíti a sebek gyorsabb gyógyulását
7. Támogatja a memóriát és a gondolkodást az életkor előrehaladtával
A demencia egy tág fogalom, amelyet a hibás gondolkodás és memória tüneteinek leírására használnak. Világszerte több mint 35 millió embert érint és jellemzően idősebb felnőtteknél fordul elő.
Tanulmányok azt sugallják, hogy az oxidatív stressz és az agy, a gerinc és az idegek (egyébként központi idegrendszerként ismert) gyulladása növelheti a demencia kockázatát.
A C-vitamin erős antioxidáns. Ennek a vitaminnak az alacsony szintje összefüggésbe hozható a gondolkodási és emlékezési képesség károsodásával.
Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy a demenciában szenvedőknél alacsonyabb lehet a vér C-vitamin szintje.
Továbbá kimutatták, hogy az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből származó magas C-vitamin bevitel védő hatással van a gondolkodásra és a memóriára az életkor előrehaladtával.
A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek az olyan állapotok ellen, mint a demencia, abban az esetben, ha nem jut elegendő C-vitaminhoz az étrendből. Azonban további humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a C-vitamin-kiegészítők hatását az idegrendszer egészségére.
Az alacsony C-vitamin szint összefüggésbe hozható a memória- és gondolkodási zavarok, például a demencia megnövekedett kockázatával, míg az élelmiszerekből és táplálékkiegészítőkből származó magas C-vitamin bevitel védő hatást fejt ki
Bizonyítatlan állítások a C-vitaminról
Míg a C-vitaminnak számos tudományosan bizonyított előnye van, számos megalapozatlan állítás is kötődik hozzá vagy a gyenge-, vagy a teljesen hiányzó bizonyítékok miatt.
Íme néhány nem bizonyított állítás a C-vitaminnal kapcsolatban:
- Megakadályozza a megfázást: Míg úgy tűnik, hogy a C-vitamin felnőtteknél 8%-kal, gyermekeknél 14%-kal csökkenti a megfázás súlyosságát és a felépülési időt, nem akadályozza meg azt.
- Csökkenti a rák kockázatát: Egy maroknyi tanulmány összefüggésbe hozta a C-vitamin bevitelt számos rákbetegség alacsonyabb kockázatával. A legtöbb tanulmány azonban azt találta, hogy a C-vitamin nem befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát.
- Véd a szembetegségek ellen A C-vitamin csökkenti a szembetegségek, például a szürkehályog és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát. A C-vitamin-kiegészítőknek azonban nincs hatása erre, vagy akár kárt is okozhat ezzel összefüggésben.
- Kezelheti az ólommérgezést: Bár az ólommérgezésben szenvedőknek alacsony a C-vitamin szintje, nincs komoly bizonyíték arra, hogy humán vizsgálatok azt mutatnák, hogy a C-vitaminnal lehetséges kezelni az ólommérgezést.
Bár a C-vitaminnak számos bizonyított jótékony hatása van, nem bizonyították, hogy megelőzi a megfázást, csökkenti a rák kockázatát, véd a szembetegségek ellen és kezeli az ólommérgezést
Összefoglaló
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet táplálkozással vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinni.
Számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, például növeli az antioxidánsok szintjét, csökkenti a vérnyomást, véd a köszvényes rohamok ellen, javítja a vas felszívódását, erősíti az immunitást, valamint csökkenti a szívbetegségek és a demencia kockázatát.
Összességében elmondható, hogy a C-vitamin-kiegészítők nagyszerű és egyszerű módszert jelentenek a C-vitamin bevitelének növelésére, ha az étrendben nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre.