Süngomba

Süngomba

A süngomba 9 egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A süngomba nagy, fehér, bozontos gomba, amely az oroszlán sörényére hasonlít. Bioaktív anyagokat tartalmaz, amely számos jótékony hatással van a szervezetre, különösen az agyra, a szívre és a bélrendszerre.

A süngomba, más néven Hericium erinaceus, hou tou gu vagy yamabushitake, kulináris és gyógyászati felhasználásra egyaránt alkalmas. Hagyományosan ázsiai országokban, például Kínában, Indiában, Japánban és Koreában használják.

1. Védelmet nyújthat a demencia ellen

Az agy növekedési és új kapcsolatok kialakítására való képessége jellemzően csökken az életkor előrehaladtával, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért romlik a mentális működés sok idősebb felnőttnél.

Tanulmányok kimutatták, hogy a süngomba két speciális vegyületet tartalmaz, amelyek serkenthetik az agysejtek növekedését: a hericenonokat és az erinacinokat.

Emellett állatkísérletek kimutatták, hogy a süngomba segíthet megvédeni az Alzheimer-kór, egy degeneratív agyi betegség ellen, amely fokozatos memóriavesztést okoz.

Valójában az süngombáról és kivonatairól kimutatták, hogy csökkentik az egerek memóriavesztésének tüneteit, valamint megakadályozzák az agyban az Alzheimer-kór során felhalmozódó béta-amiloid plakkok okozta idegsejtek károsodását.

Egy enyhe Alzheimer-kórban szenvedő betegek körében végzett 2020-as tanulmány megállapította, hogy napi 1 gramm süngomba étrend-kiegészítő 49 héten keresztül történő szedése jelentősen javította a kognitív tesztek pontszámait a placebóhoz képest.

A süngomba azon képessége, hogy elősegíti az idegek növekedését és megvédi az agyat az Alzheimer-kórral kapcsolatos károsodásoktól, megmagyarázhatja az agy egészségére gyakorolt jótékony hatását.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb kutatást állatokon vagy kémcsövekben végezték. Ezért további humán vizsgálatokra van szükség.

A süngomba olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik az agysejtek növekedését, és megvédik azokat az Alzheimer-kór okozta károsodásoktól, azonban további kutatásokra van szükség emberek bevonásával

2. Segíthet enyhíteni a depresszió és a szorongás enyhe tüneteit

A fejlett országokban élő emberek legfeljebb egyharmada tapasztalja a szorongás és a depresszió tüneteit. Noha a szorongásnak és a depressziónak számos oka van, a krónikus gyulladás jelentős szerepet játszhat.

Állatkutatások kimutatták, hogy a süngomba-kivonat gyulladáscsökkentő hatással bír, amely csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit egerekben. Más állatkísérletek kimutatták, hogy a süngomba-kivonat segítheti az agysejtek regenerálódását és javíthatja a hippocampus működését, az agy azon régióját, amely feldolgozza az emlékeket és az érzelmi válaszokat.

A kutatók úgy vélik, hogy a hippokampusz jobb működése magyarázatot adhat a szorongásos és depresszív viselkedés csökkenésére azokban az egerekben, amelyek ezeket a kivonatokat kapják. Bár ezek az állatkísérletek ígéretesek, nagyon kevés embert érintő kutatás folyik.

Egy 2010-es, menopauzás nők körében végzett kis tanulmány arra jutott, hogy az süngombát tartalmazó sütemények napi egy hónapon keresztüli fogyasztása csökkentette az irritáció és a szorongás érzését.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a süngomba segíthet enyhíteni a szorongás és a depresszió enyhe tüneteit, de az összefüggés jobb megértéséhez további kutatásokra van szükség emberek bevonásával

3. Gyorsíthatja a felépülést idegrendszeri sérülésekből

Az idegrendszer az agyból, a gerincvelőből és más idegekből áll, amelyek az egész testben megtalálhatók. Ezek a komponensek együttesen olyan jeleket küldenek és továbbítanak, amelyek szinte minden testi funkciót irányítanak.

Az agy- vagy gerincvelő-sérülések különféle káros egészségügyi következményeket okozhatnak. Gyakran bénulást vagy mentális funkciók elvesztését okozzák, és hosszú ideig tarthat a gyógyulás.

A kutatások azonban azt találták, hogy a süngomba-kivonat elősegítheti az ilyen típusú sérülésekből való felépülést az idegsejtek növekedésének és helyreállításának serkentésével. Segíthet csökkenteni a stroke utáni agykárosodás súlyosságát is.

Emberek bevonásával azonban nem végeztek olyan vizsgálatokat, amelyek meghatározták volna, hogy a süngomba ugyanolyan terápiás hatással bír-e az idegrendszeri sérülésekre, mint azt az állatkutatások javasolták.

Patkánykísérletek kimutatták, hogy a süngomba-kivonat felgyorsíthatja az idegrendszeri sérülések utáni felépülést, de az embereket érintő kutatások hiányoznak

4. Védhet az emésztőrendszer fekélyei ellen

A fekélyek az emésztőrendszerben bárhol kialakulhatnak, beleértve a gyomrot, a vékonybelet és a vastagbelet.

A gyomorfekélyt jellemzően két fő tényező okozza: a H. pylori baktérium túlszaporodása és a gyomor nyálkahártyájának károsodása, amely gyakran a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) hosszú távú használatának köszönhető.

A süngomba-kivonat védelmet nyújthat a gyomorfekély kialakulásával szemben azáltal, hogy gátolja a H. pylori növekedését és megvédi a gyomor nyálkahártyáját a károsodástól.

Számos régebbi tanulmány kimutatta, hogy a süngomba-kivonat megakadályozhatja a H. pylori kémcsőben történő növekedését, de egyetlen tanulmány sem vizsgálta, hogy a kivonat ugyanolyan hatással van-e a gyomorban.

Egy másik 2013-as állatkísérlet megállapította, hogy a süngomba-kivonat hatékonyabban akadályozta meg az alkohol okozta gyomorfekélyt, mint a hagyományos savcsökkentő gyógyszerek – ráadásul minden negatív mellékhatás nélkül.

A süngomba-kivonat csökkentheti a gyulladást és megelőzheti a szövetkárosodást más bélterületeken is. Valójában segíthetnek a gyulladásos bélbetegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség kezelésében.

Egy 2016-os, fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő emberek körében végzett vizsgálat szerint a 14% süngomba-kivonatot tartalmazó gombakiegészítő szedése 3 hét után jelentősen csökkentette a tüneteket és javította az életminőséget.

Ha azonban ugyanazt a vizsgálatot megismételték Crohn-betegségben szenvedő betegeknél, az előnyök nagyjából megegyeztek a placebóval.

Fontos megjegyezni, hogy az ezekben a vizsgálatokban használt gyógynövény-kiegészítők többféle gombát is tartalmaztak, így nehéz konkrétan a süngomba hatásaira következtetni.

Összességében a kutatások azt sugallják, hogy a süngomba-kivonat segíthet meggátolni a fekélyek kialakulását, de még több kutatásra van szükség emberek bevonásával.

A süngomba-kivonatról kimutatták, hogy megvédi a rágcsálókat a gyomor- és bélfekély ellen, de az emberrel végzett kutatások ellentmondásosak voltak

5. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegségek fő kockázati tényezői a következők: elhízás, magas trigliceridszint, nagy mennyiségű oxidált koleszterin, fokozott vérrögképződési hajlam.

A kutatások azt mutatják, hogy a süngomba-kivonat befolyásolhatja ezen tényezők némelyikét, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Patkányokon és egereken végzett vizsgálatok azt találták, hogy a süngomba-kivonat javítja a zsíranyagcserét és csökkenti a trigliceridszintet.

Egy 2010-es, magas zsírtartalmú diétát és süngomba-kivonatot kapó patkányokon végzett vizsgálat 28 nap után 27%-kal alacsonyabb trigliceridszintet és 42%-kal kisebb súlygyarapodást mutatott ki.

Mivel az elhízás és a magas trigliceridszint egyaránt a szívbetegség kockázati tényezője, ez az egyik módja annak, hogy a süngomba hozzájáruljon a szív egészségéhez.

Kémcsöves vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a süngomba-kivonat segíthet megelőzni a koleszterin oxidációját a véráramban.

Az oxidált koleszterin molekulák hajlamosak az artériák falához tapadni, ami megkeményedik, és növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Az oxidáció csökkentése jótékony hatással van a szív egészségére.

Sőt, a süngomba egy hericenon B nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti a véralvadás mértékét és csökkentheti a szívroham vagy a szélütés kockázatát.

Úgy tűnik, hogy a süngomba több szempontból is jótékony hatással van a szívre és az erekre, de ennek alátámasztásához emberek bevonásával végzett vizsgálatokra van szükség.

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a süngomba-kivonat többféleképpen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, de emberi vizsgálatokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítéséhez

6. Segíhett kezelni a cukorbetegség tüneteit

A cukorbetegség olyan betegség, amely akkor fordul elő, ha a szervezet vércukorszint-kezelési képessége károsodik. Ennek eredményeként a vércukorszint folyamatosan emelkedik.

A krónikusan magas vércukorszint végül olyan szövődményeket okoz, mint a vesebetegség, a kéz és a láb idegkárosodása és a látásvesztés.

A süngomba előnyös lehet a cukorbetegség kezelésében azáltal, hogy javítja a vércukorszint kezelését és csökkenti ezen mellékhatások egy részét.

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a süngomba jelentősen csökkentheti a vércukorszintet normál és cukorbeteg egerekben, még 2,7 milligramm (mg) testtömeg-kilogrammonként (6 mg/kg) napi adag mellett is.

Az egyik módja annak, hogy a süngomba csökkenti a vércukorszintet, ha gátolja az alfa-glükozidáz enzim aktivitását, amely lebontja a szénhidrátokat a vékonybélben.

Ha ez az enzim blokkolva van, a szervezet nem képes olyan hatékonyan megemészteni és felszívni a szénhidrátokat, ami alacsonyabb vércukorszintet eredményez.

A vércukorszint csökkentésén kívül a süngomba-kivonat csökkentheti a diabéteszes idegfájdalmat a kezekben és a lábakban.

Diabéteszes idegkárosodásban szenvedő egereknél 6 héten át tartó napi szintű süngomba-kivonat szedése szignifikánsan csökkentette a fájdalmat, csökkentette a vércukorszintet, és még az antioxidáns-szintet is növelte.

A süngomba potenciális terápiás cukorbetegség-kiegészítőként szolgál, de további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy pontosan hogyan alkalmazható embereknél.

A süngomba segíthet csökkenteni a vércukorszintet és csökkentheti a diabéteszes idegfájdalmat egereknél, de további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy jó terápiás lehetőség lehet-e embereknél

7. Segíthet a rák elleni küzdelemben

A rák akkor fordul elő, amikor a DNS megsérül, ezért a sejtek kontroll nélkül osztódnak és szaporodnak.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a süngomba számos egyedi vegyületének köszönhetően rákellenes képességekkel rendelkezik.

Valójában, ha a süngomba-kivonatot emberi rákos sejtekkel keverik össze egy kémcsőben, a rákos sejtek gyorsabban elpusztulnak. Ezt többféle rákos sejt esetében is kimutatták, beleértve a máj-, vastagbél-, gyomor- és vérráksejteket.

Amellett, hogy elpusztítja a rákos sejteket, a süngomba-kivonatról kimutatták, hogy lassítja a rák terjedését is.

Egy 2013-as, vastagbélrákos egereken végzett tanulmány megállapította, hogy a süngomba-kivonat bevétele 69%-kal csökkentette a rák terjedését a tüdőben.

Egy másik 2014-es tanulmány megállapította, hogy a süngomba-kivonat a hagyományos rákgyógyszereknél hatékonyabban lassította a daganatok növekedését egerekben, ráadásul kevesebb mellékhatással is rendelkezik.

A süngomba rákellenes hatását azonban soha nem tesztelték embereken, ezért további kutatásokra van szükség.

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a süngomba-kivonat elpusztíthatja a rákos sejteket és lassíthatja a daganatok terjedését, de szükség van még emberek bevonásával végzett vizsgálatokra is

8. Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt

Úgy gondolják, hogy a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz számos modern betegség kiváltó oka, beleértve a szívbetegségeket, a rákot és az autoimmun betegségeket.

A kutatások azt mutatják, hogy a süngomba erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni e betegségek hatását.

Egy 2012-es tanulmány, amely 14 különböző gombafaj antioxidáns képességeit vizsgálta, megállapította, hogy a süngomba a negyedik legmagasabb antioxidáns aktivitással rendelkezik, és azt javasolta, hogy az antioxidánsok jó étrendi forrásának tekintsük.

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a süngomba-kivonat csökkentette a gyulladás és az oxidatív stressz markereit rágcsálókban, és különösen hasznos lehet a gyulladásos bélbetegségek, a májkárosodás és a stroke kezelésében.

A süngomba segíthet csökkenteni az elhízással kapcsolatos egészségügyi kockázatok egy részét is, mivel kimutatták, hogy csökkentik a gyulladásos zsírszövet felszabadulását.

További vizsgálatokra van szükség az emberi egészségre gyakorolt lehetséges előnyök meghatározásához, de a laboratóriumi és állatkísérletek eredményei ígéretesek.

A süngomba erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek hatását

9. Erősítheti az immunrendszert

Az erős immunrendszer megvédi a szervezetet a baktériumoktól, vírusoktól és más betegségeket okozó kórokozóktól.

Másrészt a gyenge immunrendszer nagyobb kockázatot jelent a szervezetben a fertőző betegségek kialakulására.

Állatkísérletek bizonyítják, hogy a süngomba fokozhatja az immunitást azáltal, hogy fokozza a bélrendszer immunrendszerének aktivitását, amely megvédi a szervezetet a szájon vagy orron keresztül a bélbe jutó kórokozóktól.

Ezek a hatások részben az immunrendszert serkentő bélbaktériumok jótékony változásainak tudhatók be.

Egy 2012-es tanulmány még azt is megállapította, hogy a süngomba-kivonat napi szedése csaknem megnégyszerezi azoknak az egereknek az élettartamát, amelyekbe halálos adag szalmonellabaktériumot juttattak.

A süngomba immunerősítő hatásai nagyon ígéretesek, de ez a kutatási terület még fejlődik.

Kimutatták, hogy a süngomba immunerősítő hatással bír rágcsálókban, de sokkal több kutatásra van szükség

Adagolás

Az süngombához nincs szabványos adagolás. A legbiztonságosabb és legelőnyösebb mennyiség olyan tényezőktől függ, mint az életkor és az általános egészségi állapot. Érdemes lehet beszélni az orvosával az Ön számára megfelelő adagolásról.

A kogníció javítására egyes kutatók napi 3-5 grammot javasolnak.

Egy 2020-as tanulmányban az 50 éves és idősebb, enyhe Alzheimer-kór tüneteivel rendelkező emberek kognitív funkciói jelentősen javultak, miután napi három 350 mg-os süngomba kapszulát vettek be 49 héten keresztül.

Egy 2019-es tanulmány szerint napi három 400 mg-os kapszula 8 héten át történő bevétele 77 túlsúlyos vagy elhízott embernél segített a depresszió, a szorongás és az alvászavarok enyhítésében.

A süngomba leghatékonyabb adagja olyan tényezőktől függ, mint az életkor és az általános egészségi állapot

Felhasználás

A süngomba fogyasztható nyersen, főzve, szárítva vagy teaként áztatva.

Sokan „tenger gyümölcseihez hasonlónak” írják le ízüket, gyakran a rákhoz vagy a homárhoz hasonlítják.

A gombát főzhetjük, és olyan ételekben tálalhatjuk, mint a rizottó, a tészta vagy a leves.

A süngombaport forró vízbe, teába, kávéba, turmixba vagy más italokba keverhetjük. Hozzáadható leveshez, pörkölthöz vagy mártáshoz is.

Egyes kutatók szerint a friss süngomba rendelkezik a legkomolyabb egészségügyi előnnyel. A termesztési módszerek azonban befolyásolhatják a gombák gyógyászati tulajdonságait.

A süngomba a következő formákban kapható: tabletta, kapszula, por, tinktúrák

A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg nincsenek olyan iránymutatások, amelyek biztosítanák ezeknek a termékeknek a biztonságosságát és hatékonyságát.

A süngomba nyersen, főzve vagy szárítva is fogyasztható. Bár a friss süngomba nyújthatja a legtöbb egészségügyi előnyt, kiegészítőként is szedhető por, tabletta vagy kapszula formájában

Biztonság és mellékhatások

Emberekkel végzett tanulmányok nem vizsgálták a süngomba vagy kivonatának mellékhatásait, de úgy tűnik, hogy ezek nagyon biztonságosak.

Nem észleltek káros hatásokat patkányoknál, még napi 5 gramm/testtömeg-kg adagoknál sem 1 hónapon keresztül, vagy ennél alacsonyabb adagoknál 3 hónapon keresztül.

Azonban aki allergiás vagy érzékeny a gombákra, kerülje az süngombát.

Dokumentáltak olyan eseteket, amikor az emberek légzési nehézségeket vagy bőrkiütéseket tapasztaltak az süngombával való érintkezés után, ami valószínűleg allergiához kapcsolódik.

Állatkísérletek azt sugallják, hogy a süngomba és kivonatai nagyon biztonságosak, még nagy dózisban is, embereknél azonban allergiás reakciókat jelentettek, ezért mindenkinek, akinek ismert gombaallergiája van, kerülnie kell

Gyakran ismételt kérdések

A süngomba jó neked?

Igen, lehetséges. Úgy tűnik, hogy a süngomba használata biztonságos, ha a használat megkezdése előtt beszél orvosával, és gondosan követi az utasításokat.

Milyen előnyei vannak a süngomba szedésének?

Amint azt fentebb részletesen tárgyaltuk, a süngomba szedésének előnyei a következők lehetnek:

  • enyhe kognitív károsodás lehetséges javulása
  • a depresszió és a szorongásos tünetek támogatása
  • gyors felépülés idegsérülésekből
  • gyomorfekély elleni védelem
  • javulhat a szív egészsége
  • a cukorbetegség tüneteinek kezelése
  • rákmegelőzés
  • alacsonyabb gyulladásmarkerek
  • javult az immunrendszer működése

A süngomba előnyeiről szóló legtöbb tanulmányt állatokon végezték. Több, embereken végzett kutatásra van szükség ahhoz, hogy e megállapítások némelyikét érvényesíteni lehessen.

Mit nyújt a süngomba az agy számára?

A süngomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az idegek növekedéséhez. Egyes tanulmányok szerint a süngomba szedése fokozhatja a gondolkodási és memóriafolyamatokat. Az Alzheimer-kór és a demencia más típusai ellen is védelmet nyújthat. További kutatásokra van azonban szükség.

Milyen negatív hatásai vannak az süngombának?

A süngomba általában biztonságosnak tekinthető, hacsak nem allergiás a gombára. Kutatások során nem számoltak be jelentős mellékhatásokról, de ha a süngomba elfogyasztása után bármilyen káros tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

A süngomba jó az ADHD ellen?

Vannak, akik az süngombát használják ADHD ellen, mert képes megvédeni és javítani az agyműködést. Azonban nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezt a felhasználást.

Tiltott a süngomba?

A süngomba vásárlása és használata legális. Ritkasága miatt azonban egyes országokban védett faj, így a gyűjtése illegális. Ellenőrizze a helyi szabályozást, ha süngombát szeretne szedni, és mindig gondoskodjon arról, hogy jó hírű és fenntartható forrásból szerezze be az süngombát.

Összefoglaló

A süngomba és kivonata különféle egészségügyi előnyökkel járhat.

Állatkísérletek azt sugallták, hogy a süngomba védelmet nyújthat a demencia ellen, csökkentheti a szorongás és a depresszió enyhe tüneteit, és segíthet helyreállítani az idegkárosodást.

Azt is kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő képességgel rendelkezik, valamint csökkentheti a szívbetegségek, a rák, a fekélyek és a cukorbetegség kockázatát állatoknál.

Noha a jelenlegi kutatások ígéretesek, több ember bevonásával végzett tanulmányra van szükség a süngomba gyakorlati egészségügyi alkalmazásainak kidolgozásához.




Süngomba termékek

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft