Goji bogyó
Mi az a goji bogyó?
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A goji bogyó egy finom és ízletes apró piros gyümölcs, amely antioxidánsokkal és erős gyógyászati tulajdonságokkal bír. Gyakran porítva vagy szárítva értékesítik, ráadásul számos étrend-kiegészítő és gyümölcslé alapanyaga.
A goji bogyó áttekintése
Goji gyümölcs [Sten Porse, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons]A goji bogyó (Lycium barbarum) Ázsiában honos. Édes, enyhén savanykás ízéről és élénk vörös színéről ismert, évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban. Állítólag késlelteti az öregedés jeleinek kialakulását, támogatja a szem egészségét és erősíti a májat, a vesét és a tüdőt.
Növekvő népszerűségének köszönhetően a goji bogyót – más gyümölcsök, gyógynövény-kivonatok mellett – gyakran használják étrend-kiegészítőkhöz és szuperétel keverékekhez.
A goji bogyó Ázsiában honos és gyógyhatásáról is ismertek, számos étrend-kiegészítőhöz és szuperétel keverékhez használják
Potenciális egészségügyi előnyök
Szárított goji bogyóA goji bogyó számos lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolható.
Nagyon tápláló
A goji bógyónak még egy kis adagja is tele van rosttal, vassal, valamint A- és C-vitaminnal.
A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely részt vesz az oxigénszállításban és az egészséges vörösvérsejtek termelésében. Eközben mind az A-, mind a C-vitamin központi szerepet játszik az immunműködésben és antioxidánsként hat a szervezetben.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett káros molekulákat, megelőzve a sejtek károsodását. Valójában egy kémcsőben végzett vizsgálat úgy találta, hogy a sejtek goji bogyó kivonattal történő kezelése jelentősen megnövelte az antioxidánsszintet és csökkentette az oxidatív stressz számos markerét. Kutatások szerint az antioxidánsok bevitelének növelése csökkenti a gyulladást és megvéd a krónikus betegségekkel – például a rákkal, a szívbetegségekkel és a cukorbetegséggel – szemben.
Támogathatja az immunrendszer működését
A goji bogyót régóta használják a hagyományos orvoslásban a betegségek és a fertőzések megelőzésére, valamint természetes módon fokozzák az immunitást.
Egy 60 idősebb felnőttnél végzett 30 napos vizsgálat szerint napi 120 ml goji bogyólé fogyasztása növelte az immunsejtek szintjét és javította az általános közérzetet. Egy 150 idős felnőttnél végzett 3 hónapos vizsgálatban a goji bogyó-kiegészítők javították az immunrendszer működését. Az állatkutatások is alátámasztják ezeket az immun-egészségügyi eredményeket. Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség.
Támogathatja a szem egészségét
Ígéretes kutatások szerint a goji bogyó javíthatja a szem egészségét és megvédhet olyan látásvesztéshez vezető rendellenességektől, mint például a makula degeneráció.
Egy 90 napos vizsgálat 150 idősebb felnőttnél azt találta, hogy a goji bogyóval történő étrend-kiegészítés növelte a vér antioxidáns szintjét, megakadályozta a makula (a retina központi területe) hipopigmentációját és segített lágyítani a retina alatti zsírfehérje lerakódásokat.
Hasonlóképpen, egy korai makula degenerációban szenvedő, 114 emberen végzett tanulmány kimutatta, hogy a napi rendszerességgel szedett goji bogyó kiegészítő javította a makula pigmentsűrűségét, amely védelmet nyújthat a makula degeneráció progressziója ellen.
A goji bogyó gazdag olyan antioxidánsokban is, mint a zeaxanthin, amely segít megvédeni a szemlencsét és a retinát a károsodásoktól.
A goji bogyó fontos tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, ráadásul támogathatja az immunműködést és az egészséges látást
Lehetséges hátrányok
A legtöbb egészséges felnőtt a kiegyensúlyozott étrend részeként élvezheti a goji bogyó előnyeit. Ez a bogyó ritkán kiválthat allergiás reakciót azoknál, akik más gyümölcsökre is allergiásak.
A goji bogyó kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a vérhígítókat és a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszereket.
Ráadásul körültekintően kell eljárni, ha terhes vagy, mivel betaint tartalmaz, amely károsíthatja a magzat egészségét. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a goji bogyó fogyasztása biztonságos-e a terhesség alatt.
Ha gyógyszereket szed vagy egyéb egészségi problémája van, érdemes beszélnie orvosával, mielőtt goji bogyót kezdene fogyasztani.
A goji bogyó kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel és egyeseknél allergiás reakciót válthat ki, valamint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ez a gyümölcs biztonságos-e a terhesség alatt
Hogyan adjuk hozzá a goji bogyót az étrendhez
Goji bogyós, mandulás, zabpelyhes reggeliA goji bogyó szárított formában széles körben kapható. Könnyen keverhetők aszalt gyümölcsökkel, gabonafélékkel, joghurttal, granolával. Hozzáadhatja őket pékárukhoz is, mint például sütemények, muffinok, kenyérféleségek.
A lágyítás és hidratálás érdekében a szárított goji bogyót érdemes beáztatni néhány percre. A dehidratált goji bogyó nagyszerűen kiegészíti a salsákat, turmixokat, leveseket és a sült krumplit.
Végül a goji bogyó porok számos italba és turmixba keverhetők.
A goji bogyó szárítva, porítva és gyümölcsléként is kapható, élvezheti őket édes ételek feltéteként vagy pékárukba, turmixokba keverve.
Összefoglaló
A goji bogyó élénkvörös színéről és egyedi, savanykás ízéről ismert.
Vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalma mellett a goji bogyó támogathatja az immunrendszer működését és a szem egészségét.
Többféle formában kapható és számos recepthez hozzáadható.
Ha terhes, gyógyszereket szed vagy bármilyen más egészségi problémája van, beszéljen orvosával, mielőtt goji bogyót fogyasztana.