Karob

Karob

Karob por: 9 táplálkozási tény és egészségügyi előny

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A karob por, más néven szentjánoskenyérliszt, a kakaópor alternatívája. Szárított, pörkölt karob hüvelyből készül és nagyon hasonlít a kakaóporra. A karob port gyakran használják pékáruk természetes édesítőszereként. Édes, egyedi íze van.

2 evőkanál karob por magában foglal: Cukor 6 g, nátrium 0 g, kalcium 42 mg, rost 5 g, vas 0,35 g, magnézium 6 mg, kálium 99 mg, riboflavin 0,055 mg, niacin 0,228 mg

1. Természetes módon alacsony zsírtartalmú

Karob Karob

A karob por gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt. Az alacsony zsírtartalmú étrendhez a karob por jó választás. Ne feledje, hogy magasabb a cukor- és szénhidráttartalma, mint a kakaóporé.

Mindössze 2 evőkanál karob porban 6 gramm (körülbelül 1,5 teáskanál) cukor van. Mivel a legtöbb sütési recepthez legfeljebb 1 csésze karob por szükséges, a cukor grammjai gyorsan összeadódnak. Ennek ellenére, ha karob porral helyettesíti a csokoládédarabkákat, akkor zsírt és kalóriát takarít meg. Egy csésze karob por 51 gramm cukrot és kevesebb, mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Egy csésze félédes csokireszelék 92 gramm cukrot és 50 gramm zsírt tartalmaz.

2. Alacsony nátriumtartalom

A túl sok nátrium az étrendben növelheti a következők kockázatát: magas vérnyomás, szívroham, szélütés, csontritkulás, veseproblémák

A karob por nem tartalmaz nátriumot. Nagyszerű lehetőség az alacsony nátriumtartalmú diétát követők számára.

3. Kalciumot tartalmaz, de oxalátokat nem

A kalcium egy ásványi anyag, ami fontos a csontok egészsége szempontjából. Ezenkívül segíti a szív, az idegek és az izmok megfelelő működését. Két evőkanál karob por 42 mg kalciumot tartalmaz, ami az ajánlott napi beviteli érték 4%-a.

A kakaó oxalátokat tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyek csökkentik a szervezet kalciumfelvételi képességét. Az oxalátban gazdag étrend növeli a vesekő kialakulásának kockázatát is. A karob por nem tartalmaz oxalátokat.

4. Magas rosttartalmú

Két evőkanál karob por majdnem 5 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi beviteli érték több mint 20 százaléka. A rost az alábbiakat támogatja:

  • teltségérzetet okoz, így az ember kevesebbet eszik
  • megakadályozza a székrekedést
  • a belek egészségének megőrzése
  • szabályozza a vércukorszintet
  • csökkenti a koleszterinszintet

Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a karobban található oldhatatlan rostokban lévő antioxidáns polifenolok csökkentik az összkoleszterin- és az LDL (rossz) koleszterinszintet a magas koleszterinszintű embereknél.

2 evőkanál karob por a következőket tartalmazza: vas 0,35 mg, magnézium 6 mg, kálium 99 mg, riboflavin 0,055 mg, niacin 0,228 mg

5. Gluténmentes

A glutén a búzában, az árpában, a rozsban és a tritikáléban található fehérje. Egyes embereknél a glutén beindítja az immunrendszert, hogy megtámadja a vékonybeleket. Ezt az állapotot cöliákiának nevezik. Ha cöliákiás vagy gluténérzékeny, kerülje a gluténtartalmú ételeket. A karob por gluténmentes.

6. Segít enyhíteni a hasmenést

Tannintartalmának köszönhetően a karob port a hasmenés természetes gyógymódjaként használták. A tanninok bizonyos növényekben megtalálható polifenolok. A kutatások azt sugallják, hogy a tanninban gazdag karob por orális rehidratáló folyadékkal történő beadása biztonságos és hatékony a 3-21 hónapos csecsemők kezdődő akut hasmenésének kezelésére.

7. Koffeinmentes

A koffein remekül feldob, de túl sok kellemetlen mellékhatást is okozhat, mint például: álmatlanság, szapora szívverés, idegesség, ingerlékenység, gyomorpanaszok, izomremegés

A karob por nem tartalmaz koffeint. Ez jó hír azoknak a koffeinérzékenyeknek, akik csokoládé helyettesítőt keresnek.

8. Jó antioxidáns forrás

Egy 2003-as tanulmány szerint a karob-rost polifenol antioxidánsok gazdag forrása. A tanulmány 24 polifenolvegyületet azonosított a karob rostjaiban, elsősorban galluszsavat és flavonoidokat. A galluszsav és a flavonoidok egyaránt csökkentik az oxidatív stresszt.

Azt is megállapították, hogy a galluszsav megköti a szabad gyököket és elpusztítja a rákos sejteket. Kutatások kimutatták, hogy a flavonoidok gyulladáscsökkentő, rákellenes, antidiabetikus és neuroprotektív képességekkel rendelkeznek.

9. Tiramin mentes

A tiramin a tirozin nevű aminosav mellékterméke. A tiramint tartalmazó élelmiszerek migrénes fejfájást válthatnak ki. Mivel a csokoládé tiramint tartalmaz, nem ajánlott a migrénben szenvedők számára. A karob nem tartalmaz tiramint és biztonságosan fogyasztható akkor is, ha migrénben szenved.

A karob használatának módjai

A karob por sokféle módon hozzáadható az étrenhez:

  • keverjen karob port turmixokhoz
  • szórjon karob port joghurtra vagy fagylaltra
  • adjon karob port kedvenc kenyér- vagy palacsintatésztájához
  • forró csokoládé helyett készítsen forró karob italt
  • készítsen krémes karob pudingot
  • készítsen karob sütit

Összefoglaló

A karob por a kakaópor egészséges alternatívája, bár a minimálisan feldolgozott kakaópornak megvannak a maga egészségügyi előnyei. Mivel a karob por természetes módon édes, nincs szükség cukor vagy egyéb édesítőszer hozzáadására, ha kedvenc receptjeihez használja. A karob por általában biztonságosan fogyasztható. Terhes nők nem fogyaszthatnak nagy mennyiségben karobot.

Ha van házi kedvence és aggódik amiatt, hogy csokoládét eszik, íme egy hasznos tény. A karob por minimálisan tartalmaz teobromint, amely nagy mennyiségben mérgező a kutyákra és macskákra. Sok kutyacsemege karob porból készül.




Karobot akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: