Csipkebogyó
Mi az a csipkebogyó és milyen előnyökkel jár?
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A rózsák puha szirmaiktól kezdve a szúrós töviseikig a szépség és az egészség szimbólumai. A Rosaceae család Rosa nemzetségébe tartoznak. A rózsa egyik kevésbé ismert része a csipkebogyó, a rózsaszirmok által takart kerek, magokkal teli termés, a rózsa gyümölcse. A csipkebogyó általában vöröses-narancssárga, bár sárga és fekete fajták is léteznek. A csipkebogyó a tavaszi és nyári hónapokban történő virágzás elmúltával, a szirmok lehullása után fejlődik ki, általában ősz elején vagy közepén. A szezon első fagyát követően leszedett bogyók édesebbek.
A tápanyagokban gazdag és a betegségek elleni küzdelemben hasznos csipkebogyó komoly figyelmet kapott az egészség- és a szépség megóvásában betöltött szerepe miatt.
Csipkebogyó a táplálkozásban
CsipkebogyóA csipkebogyóban sok apró, ehető mag található, amely számos tápanyag kiváló forrása. 2 evőkanál (16 gramm) vad csipkebogyó az alábbiakat tartalmazza:
- Kalória: 26
- Szénhidrát: 6 gramm
- Rost: 4 gramm
- A-vitamin: az ajánlott napi mennyiség (NRV) 4%-a
- B5-vitamin: az NRV 3%-a
- C-vitamin: az NRV 76%-a
- E-vitamin: az NRV 6%-a
A csipkebogyó vöröses-narancs színét a likopin és a béta-karotin néven ismert karotinoid pigmentekből nyeri. Kimutatták, hogy ezek a pigmentek támogatják a bőr és a szem egészségét.
Gazdagak a betegség elleni antioxidánsokban is, mint például a C-vitamin, a katechinek, a kvercetin és az ellagsav. Az ezekben a vegyületekben gazdag étrend a szervezetben segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt.
Ezenkívül a C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagén-szintézisében és az immun-egészségében.
A csipkebogyó tápanyagtartalma azonban nagymértékben függ a talajtól és a termesztési körülményektől, a feldolgozási technikáktól és az adott fajtól. Például sok csipkebogyó terméket hőkezeléssel és vízzel dolgoznak fel, ami jelentősen csökkenti a C-vitamin szintjüket.
A csipkebogyóban sok antioxidáns – különösen a C-vitamin – található, ezek a vegyületek különféle előnyökkel járhatnak az egészségre nézve
A csipkebogyó előnyei
A csipkebogyót évszázadok óta használják a hagyományos és a népi orvoslásban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságaik miatt.
Öregedésgátló tulajdonságok
A csipkebogyóolaj a szépségipar népszerű öregedésgátló anyaga, bár az ennek előnyeit alátámasztó kutatások korlátozottak. A csipkebogyó hidegen sajtolásával és természetes olajainak kivonásával készül.
A csipkebogyó magjában sok a többszörösen telítetlen zsírsav, amely támogatja az egészséges bőrmembránt és megvédi a bőrt a gyulladást okozó körülményektől, például az ultraibolya (UV) sugaraktól, a cigarettafüsttől és a szennyezésektől.
Egy 8 hetes vizsgálatban napi 3 mg csipkebogyó por bevétele a bőr ráncainak jelentős csökkenéséhez, valamint a bőr nedvességtartalmának és rugalmasságának jelentős növekedéséhez vezetett. A kutatók ezeket az eredményeket a csipkebogyó erőteljes antioxidáns-, C-vitamin- és zsírsavprofiljának tulajdonították, amelyek mind megvédik és feltöltik a bőrfelületet.
Ráadásul a C-vitaminnak a bőrön való közvetlen használata jelentősen növeli a kollagén szintézist és a sejtek regenerálódását, ezért a természetes C-vitaminban gazdag termékek, például a csipkebogyóolaj, öregedésgátló hatásúak lehetnek.
A csipkebogyóolaj a sebgyógyulást is elősegítheti. Egy nemrégiben végzett tanulmány során az ezzel az olajjal kezelt patkányoknál a sebgyógyulás szignifikánsan gyorsabb volt, mint a kontroll csoportban. Azonban emberi kutatásra még szükség van.
Csökkentheti az ízületi gyulladás fájdalmát
A csipkebogyót behatóan vizsgálták az osteoarthritis okozta fájdalomra gyakorolt hatása tekintetében.
Az osteoarthritis az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás, amely a 60 év feletti férfiak 10%, illetve a nők 13%-át érinti. Ez az ízületi porcok fokozatos elhasználódása, ami komoly fájdalomhoz és gyulladáshoz vezethet.
24 vizsgálat nemrégiben készült áttekintése azt mutatta, hogy a csipkebogyóval történő kiegészítők segíthetnek enyhíteni az osteoarthritis tüneteit azáltal, hogy leküzdik az oxidatív stresszt és az ízületek gyulladását. Ezenkívül három tanulmány áttekintése megállapította, hogy a csipkebogyó port szedők kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be az osteoarthritis fájdalom javulásáról. Ennek ellenére figyelmeztető jel a vizsgálatok korlátozott száma. Végül egy nemrégiben készült áttekintés szerint a csipkebogyó csökkentette a fájdalmat és a merevséget az osteoarthritisben szenvedőknél, de nem javította a mozgástartományt.
Míg úgy tűnik, hogy a csipkebogyó csökkenti az osteoarthritis okozta fájdalmat, további kutatásokra van szükség a megfelelő adagolás kidolgozásához.
Segíthet a zsír leépülésében
A csipkebogyót potenciális zsírvesztési segédanyagként tanulmányozták.
Egy 32 emberen végzett 12 hetes vizsgálat során minden nap 100 mg csipkebogyó bevétele szignifikánsan csökkentette a hasi zsírt, összehasonlítva a kontroll csoporttal. A szerzők ezt a hatást a tilirozidnak tulajdonították, amely erős antioxidánsként, növelheti a zsíranyagcserét.
Ezt a hatást számos rágcsáló-tanulmány is kimutatta. Azonban szükség van az átfogóbb kutatásokra.
Támogathatja a szív egészségét
A csipkebogyó fogyasztása javíthatja a szív egészségét a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésével.
Egy 6 hetes, 31 emberen végzett vizsgálat során napi 40 gramm csipkebogyóport tartalmazó csipkebogyó-ital elfogyasztása a vérnyomás, az összkoleszterinszint és az LDL (rossz) koleszterinszint jelentős csökkenéséhez vezetett a kontroll csoporthoz képest. Az ital 31 gramm rostot is tartalmazott. Nemcsak a magas rostbevitel járulhat hozzá a szív egészségének javulásához, hanem a csipkebogyó magas antioxidáns szintje is szerepet játszhat ebben.
Ennek ellenére további kutatásokra van szükség.
A csipkebogyó megakadályozhatja a bőr öregedését, csökkentheti az osteoarthritis által okozott fájdalmat, elősegítheti a fogyást és támogathatja a szív egészségét, ennek ellenére további kutatásokra van még szükség
A csipkebogyó leggyakoribb felhasználási módjai
A csipkebogyó felhasználható élelmiszerekben és megtalálható kereskedelmi termékekben is.
Sok kultúra használja levesekhez, teákhoz és desszertekhez. Például a csipkebogyó tea népszerű európai ital, a nyponsoppa pedig egy klasszikus svéd csipkebogyó leves, valamint az ebből a gyümölcsből készült lekvárok népszerűek a Közel-Keleten.
Ráadásul finom porrá őrölhető és étrend-kiegészítőként használható az öregedésgátló hatások és az ízületek egészsége érdekében.
A csipkebogyóolajat széles körben használják öregedésgátló szépségápolási termékekben.
A csipkebogyó felhasználható az ételekhez ízfokozóként, illetve olajként vagy porrá őrölve étrend-kiegészítőként használható
Van csipkebogyónak mellékhatása?
A csipkebogyót széles körben biztonságosnak tartják, azonban jelenleg nem ismert, hogy biztonságos-e a terhesség vagy szoptatás alatt.
Bár hiányoznak a nagymértékű csipkebogyó fogyasztás mellékhatásaira vonatkozó kutatások, a túl nagy adag C-vitamin fogyasztása hányingert, gyomorrontást, székrekedést és gyomorégést okozhat.
Végül a felesleges csipkebogyó-bevitel – a C-vitamin miatt – károsíthatja az visszatérő vesekővel küzdőket, a sarlósejtes vérszegénységben és a hemochromatosisban – egyfajta fokozott vasfelszívódási rendellenesség – szenvedőket.
A csipkebogyó szedésének megkezdése előtt mindig beszéljen egészségügyi szakemberrel.
Túlzott fogyasztás esetén a csipkebogyó leggyakoribb mellékhatásai lehetnek gyomorproblémák, émelygés és gyomorégés, a csipkebogyó-kiegészítők szedése előtt feltétlenül konzultáljon egészségügyi szakemberrel
Összefoglaló
Hagyományosan a csipkebogyót számos betegség természetes gyógymódjaként használják.
Segíthet az öregedés jeleinek mérséklésében, valamint a vérnyomás, a koleszterinszint és az osteoarthritis okozta fájdalom csökkentésében.
Míg a csipkebogyó a legtöbb ember számára biztonságos, a legjobb, ha az étrend-kiegészítők kipróbálása előtt egészségügyi szakemberrel konzultál.