Cékla
A cékla 8 lenyűgöző egészségügyi előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A cékla népszerű gyökérzöldség, amelyet a világ számos konyháján használnak. A cékla nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi összetevőket tartalmaz, amelyek közül néhány gyógyhatású. Ráadásul finom és könnyen beilleszthető az étrendbe.
1. Sok tápanyag, kevés kalória
CéklaA cékla lenyűgöző táplálkozási profillal büszkélkedhet. Alacsony a kalória-, ugyanakkor magas az értékes vitamin- és ásványianyag-tartalma. Valójában tartalmaz szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot.
Itt egy áttekintés a tápanyagokról, amelyek 100 gramm főtt céklában találhatók:
- Kalória: 44 kcal
- Fehérje: 1,7 gramm
- Zsír: 0,2 gramm
- Rost: 2 gramm
- C-vitamin: az RDI 6%-a
- Folát: az RDI 20%-a
- B6-vitamin: az RDI 3%-a
- Magnézium: az RDI 6%-a
- Kálium: az RDI 9%-a
- Foszfor: az RDI 4%-a
- Mangán: az RDI 16%-a
- Vas: az RDI 4%-a
A cékla szervetlen nitrátokat és pigmenteket is tartalmaz, mindkettő növényi vegyület, amely számos egészségügyi előnnyel jár.
A cékla vitaminokkal és ásványi anyagokkal telített, alacsony a kalória- és zsírtartalma, szervetlen nitrátokat és pigmenteket is tartalmaz, amelyeknek számos egészségügyi előnnyel bírnak
2. Segíthet a vérnyomás szinten tartásában
A szívbetegségek, beleértve a szívrohamokat, a szívelégtelenséget és az agyvérzést, az egyik vezető halálok világszerte. Ezen állapotok kialakulásában a magas vérnyomás az egyik vezető rizikófaktor.
Tanulmányok kimutatták, hogy a cékla mindössze néhány óra alatt jelentősen, akár 4–10 Hgmm-rel csökkentheti a vérnyomást. Úgy tűnik, hogy a hatása a diasztolésnál nagyobb a szisztolés, vagyis a szív összehúzódásakor jelentkező vérnyomásra. A nyers cékla hatása erősebb lehet, mint a főtt cékláé.
Ezek a vérnyomáscsökkentő hatások valószínűleg a cékla magas nitrátkoncentrációjának köszönhetők. A szervezetben az étkezési nitrátok nitrogén-oxiddá alakulnak, amely molekula tágítja az ereket, ami által csökken a vérnyomás. Az étrendi nitrát elfogyasztása után a vér nitrátszintje körülbelül hat órán át magas marad, ezért a cékla csak ideiglenesen befolyásolja a vérnyomást. A vérnyomás hosszútávú csökkenéséhez rendszeres fogyasztásra van szükség.
A cékla magas koncentrációban tartalmaz nitrátokat, amelyek vérnyomáscsökkentő hatásúak, ez csökkentheti a szívroham, a szívelégtelenség és a stroke kockázatát
3. Javíthatja a sportteljesítményt
Cékla növénySzámos tanulmány szerint az étrendi nitrátok növelhetik a sportteljesítményt, emiatt a céklát gyakran fogyasztják a sportolók. Úgy tűnik, hogy a nitrátok befolyásolják a fizikai teljesítményt azáltal, hogy javítják a mitokondriumok hatékonyságát, amelyek felelősek a sejtek energiatermeléséért.
Két, 7, illetve 8 férfi bevonásával készült tanulmányban, napi 500 ml céklalé hat napon át történő fogyasztása – nagy intenzitású edzés során – 15–25%-kal nyújtotta meg a kimerültségig eltelt időt, ami 1–2%-os javulást jelent az általános teljesítményben. A cékla fogyasztása akár 20%-kal növelheti az oxigénfelhasználást, ezáltal is javítva a sportteljesítményt.
Egy kis, 9 kerékpáros versenyző részvételével végzett tanulmány megvizsgálta 500 ml céklalé hatását a kerékpáros időfutam teljesítményére 4 és 16 km táv megtétele esetén. A céklalé fogyasztása 2,8%-kal javította a teljesítményt a 4 km-es és 2,7%-kal a 16 km-es időmérőn.
Fontos megjegyezni, hogy a vér nitrátszintje 2–3 órán belül tetőzik. Ezért a lehetőségek maximalizálása érdekében legjobb a céklát 2-3 órával edzés vagy verseny előtt elfogyasztani.
A cékla fogyasztása javíthatja a sportteljesítményt az oxigénfelhasználás és a kimerülésig eltelt idő növelésével, hatásának a maximalizálása érdekében a céklát 2-3 órával az edzés vagy a verseny előtt kell elfogyasztani
4. Segíthet a gyulladás leküzdésében
A krónikus gyulladás számos betegséghez kapcsolódik, például az elhízáshoz, szívbetegségekhez, májbetegségekhez és a rákhoz. A cékla betalain pigmenteket tartalmaz, amelyek potenciálisan számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban a legtöbb kutatást patkányokon végezték.
A céklaléről és a cékla-kivonatról kimutatták, hogy csökkentik a vesegyulladást patkányokban, amiket olyan toxikus vegyi anyagokkal injekcióztak, amelyekről ismert, hogy súlyos sérülést okoznak.
Egy osteoarthritisben szenvedő emberen végzett tanulmány kimutatta, hogy a betalain-tartalmú cékla-kivonat kapszulák csökkentették az állapothoz kapcsolódó fájdalmat és egyéb kellemetlenségeket.
Míg ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy a céklának gyulladáscsökkentő hatása van, emberi vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a cékla valóban használható-e a gyulladás csökkentésére.
A céklának számos gyulladáscsökkentő hatása lehet, ennek az elméletnek a megerősítéséhez azonban további – embereken végzett – kutatások szükségesek
5. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét
Az étrend az egészséges táplálkozás fontos eleme. A cékla számos egészségügyi előnyhöz köthető, beleértve az emésztés javulását is.
Egy csésze cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz, tehát a cékla jó rostforrás.
A rostot a szervezet nem emészti meg, az egyenesen a vastagbélbe jut, ahol vagy táplálja a hasznos bélbaktériumokat, vagy a széklettel távozik. Ez hozzájárulhat az emésztés egészségéhez és meggátolhatja az emésztési problémák kialakulását, például a székrekedést és a bélgyulladást.
Ezenkívül a rostot a krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez is kötik.
A cékla jó rostforrás, amely előnyös az emésztőrendszer egészségének szempontjából, valamint csökkenti számos krónikus egészségi állapot kockázatát
6. Segíthet az agy egészségének támogatásában
CéklaléA mentális és kognitív funkció az életkor előrehaladtával természetes módon csökken. Egyesek számára ez a csökkenés jelentős és olyan állapotokat eredményezhet, mint a demencia. A véráramlás és az agy oxigénellátásának csökkenése hozzájárulhat ehhez a csökkenéshez.
Érdekes módon a céklában található nitrátok javíthatják a mentális és kognitív funkciókat azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását és ezáltal növelik az agy vérellátását.
A cékláról kimutatták, hogy kiemelten javítja az agy homloklebenyének véráramlását, amely – többek között – a gondolkodásért felelős, mint például a döntéshozatal és a munkamemória. Egy számítógépes kognitív funkcióteszt során az egyszerű reakcióidő 4%-kal gyorsabb volt azoknál, akik két héten keresztül napi 250 ml céklalevet fogyasztottak, szemben a placebó csoporttal.
Az azonban továbbra is várat magára, hogy a céklát klinikai körülmények között lehet-e használni az agy működésének javítása és a demencia kockázatának csökkentése érdekében.
A cékla nitrátokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az agy véráramlásának növeléséhez, a kognitív funkciók javításához és esetleg csökkenthetik a demencia kockázatát, ezen a területen azonban további kutatásokra van szükség
7. Lehet néhány rákellenes tulajdonsága
A rák súlyos és potenciálisan halálos kimenetelű betegség, amelyet a sejtek kontrollálatlan növekedése jellemez. A cékla antioxidáns tartalma és gyulladáscsökkentő jellege felkeltette az érdeklődést a rák megelőzésére való képessége iránt. A jelenlegi bizonyítékok azonban meglehetősen korlátozottak.
A céklakivonatról kimutatták, hogy csökkenti az állatokban a tumorsejtek osztódását és növekedését. Egy kémcsőben végzett tanulmány emberi sejtek segítségével azt találta, hogy a magas betalain pigment tartalmú cékla-kivonat csökkentette a prosztata és az emlőrák sejtjeinek növekedését.
Fontos megjegyezni, hogy ezeket a vizsgálatokat izolált emberi sejteken és patkányokon végezték. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy az élő embereknél hasonló hatások tapasztalhatók-e.
Elszigetelt emberi sejteken és patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a céklában lévő pigmentek hozzájárulhatnak a rákos sejtek növekedésének csökkentéséhez
8. Segíthet a fogyásban
A céklának számos táplálkozási tulajdonsága van, amelyek jó hatással lehetnek a fogyásra.
Először is, a cékla alacsony kalória- és magas víztartalmú. Az alacsony kalóriatartalmú ételek, mint például a gyümölcsök és zöldségek bevitelének növelése súlyvesztéssel jár. Továbbá, alacsony kalóriatartalma ellenére, a cékla mérsékelt mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz. Ezek fontos tápanyagok az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához.
A céklában lévő rostok hozzájárulhatnak a fogyás elősegítéséhez azáltal, hogy csökkentik az étvágyat és elősegítik a teltségérzetet, ezáltal csökkentve a teljes kalóriabevitel mennyiségét.
Bár egyetlen tanulmány sem tesztelte közvetlenül a cékla testsúlyra gyakorolt hatását, valószínű, hogy a cékla hozzáadása az étrendhez elősegítheti a fogyást.
A céklának magas a víz- és alacsony a kalóriatartalma, mindkét tulajdonság előnyös a fogyás szempontjából
Összefoglaló
A cékla lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár, nem is beszélve arról, hogy alacsony a kalóriatartalma és remek tápanyagforrás, beleértve a rostot, a folátot és a C-vitamint.
A cékla nitrátokat és pigmenteket is tartalmaz, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és a sportteljesítmény javításában.