Lazacolaj és borágóolaj
A lazacolaj 7 lenyűgöző tulajdonsága
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A lazacolaj rendkívül gazdag omega-3 zsírtartalmáról a legismertebb. A lazacolajban található elsődleges omega-3 zsírok az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).
A kutatások az EPA és DHA bevitelét számos különféle egészségügyi előnnyel összefüggésbe hozták, mint például a csökkent szívbetegség-kockázat és gyulladás, a jobb agyi működés.
Ez a cikk feltárja a lazacolaj nyolc lenyűgöző egészségügyi előnyét.
1. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik
LazachúsA gyulladásos reakció fontos eleme a szervezet immunrendszerének. A túlzott gyulladás azonban krónikus betegségeket, például szív- és cukorbetegséget okozhat.
A kutatások azt mutatják, hogy a lazacolajban található omega-3 zsírok sokféle módon elnyomhatják a test gyulladásos reakcióját. Például úgy gondolják, hogy csökkenti az immunsejtek által termelt gyulladást elősegítő vegyi anyagok szintjét.
Valójában egyes tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 kiegészítők szedése segíthet bizonyos gyulladásos állapotokkal, például artritisz és szívbetegségekkel kapcsolatos tünetek kezelésében.
A lazacolajban található omega-3 zsírok gátolhatják a szervezet gyulladásos reakcióját és segíthetnek bizonyos gyulladásos betegségekkel kapcsolatos tünetek kezelésében
2. Csökkentheti a triglicerideket és javíthatja a koleszterinszintet
A trigliceridek a vérben található zsírok egy csoportja. A megnövekedett trigliceridszintet a szívbetegségek és a stroke kockázati tényezőjének tekintik. Eközben a HDL koleszterinről - amelyet gyakran „jó” koleszterinnek is neveznek - ismert, hogy védő hatással van a szív egészségére.
A kutatások azt mutatják, hogy a lazacolajban található omega-3 zsírok szerepet játszhatnak a trigliceridek csökkentésében és a HDL-koleszterin szintjének emelésében.
Egy négyhetes, 19 alanyon végzett tanulmány úgy találta, hogy akár már 270 gramm lazac heti kétszeri fogyasztása csökkenti a trigliceridszintet és növeli a HDL-koleszterinszintet.
Egy másik, 92 magas koleszterin- és trigliceridszintű férfivel végzett tanulmány összehasonlította a lazac evés hatásait más típusú fehérjék fogyasztásával. Azoknál a férfiaknál, akikkel nyolc héten át minden nap lazacot etettek, szignifikánsan csökkent a triglicerid- és emelkedett a HDL-koleszterinszint, összehasonlítva azokkal, akik más fehérjéket fogyasztottak.
Ez a bizonyíték azt mutatja, hogy a lazacolaj fogyasztása javíthatja a szív egészségét azáltal, hogy javítja a vérzsír koncentrációját és összetételét.
A kutatások szerint a lazacolaj fogyasztása javíthatja a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a triglicerideket és növeli a HDL (jó) koleszterinszintet
3. Javíthatja a véráramlást
A szervezet felhasználhatja a lazacolajból származó omega-3 zsírokat, hogy abból salétrom-oxidot állítson elő. A salétrom-oxid serkenti az erek relaxációját, ami javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást.
Egy 21 emberen végzett tanulmányban azt tapasztalták, hogy azoknál, akik DHA- és EPA-kiegészítőket – a lazacolajban található omega-3 zsírokat – szedtek, szignifikánsan javult a véráramlás és az oxigénellátás edzés közben, szemben azokkal, akik másfajta olajat fogyasztottak.
Egy másik kicsi, 6 hetes tanulmány kimutatta, hogy az EPA és DHA étrend-kiegészítők napi fogyasztása javította a véráramlást és fokozta a edzéstoleranciát, összehasonlítva a kontrollcsoporttal.
Bár ezek az eredmények biztatóak, további vizsgálatokra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a lazacolajban található omega-3 zsírok hogyan javíthatják a véráramlást és a fizikai teljesítményt.
A lazacolajban található omega-3 zsírok elősegíthetik a jobb véráramlást és az oxigénellátást, de további kutatásokra van szükség
4. Támogathatja a magzat fejlődését
Az olyan omega-3 zsírok, amik a lazacolajban találhatóak, nélkülözhetetlenek a magzati fejlődéshez.
A halakat fogyasztó vagy omega-3 kiegészítőket szedő anyák gyermekei kognitív és motoros képességfejlesztési teszteken általában jobban teljesítenek, mint azok a gyermekek, akiknek anyja nem fogyasztott omega-3-at.
Az anya terhesség alatt és csecsemőkorban történő omega-3 bevitele hozzájárul a gyermek viselkedési problémáinak alacsonyabb kockázatához.
Egyes kutatások szerint az omega-3 fogyasztás szerepet játszhat a koraszülések megelőzésében. Az erre a hatásra vonatkozó bizonyítékok azonban vegyesek és nem meggyőzőek.
A lazacolajban található omega-3 zsírok fontos szerepet játszhatnak a gyermekek agyának magzati korban történő fejlődéséhez és kognitív funkciójukhoz
5. Elősegítheti az agy egészségét
Meggyőző bizonyítékok szerint az omega-3 zsírok fontosak a gyermekek agyának fejlődéséhez. Előzetes kutatások szerint azonban sokkal később is előmozdíthatják az agy egészségét.
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a DHA – a lazacolajban található omega-3 zsírok egyike – szerepet játszik az idegsejtek helyreállításában és fejlődésében. Ezenkívül a megfelelő DHA bevitel csökkenti az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Továbbá néhány kémcsőben és állatkísérletben utalnak arra, hogy az omega-3 kiegészítők szedése hozzájárulhat a Parkinson-kór megelőzéséhez és kezeléséhez.
Sokkal jobban megtervezett emberi tanulmányokra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a lazacolajban található omega-3 zsírok miként segíthetik az agy egészségét a teljes élettartam folyamán.
A lazacolajban található megfelelő omega-3 zsírok bevitelével csökken az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás kockázata és olyan neurodegeneratív betegségek kialakulása, mint az Alzheimer-kór
6. Támogathatja bőr és a szem egészségét
A lazacolajból származó bizonyos omega-3 zsírok megfelelő bevitele javíthatja a bőr és a szem egészségét.
Az omega-3 zsírok szerepet játszanak az egészséges szem és látás gyermekkori kialakulásában. Ezenkívül a felnőttkori magasabb bevitel olyan szembetegségek, mint a glaukóma és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatának csökkenésével jár.
A lazacolajban található omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatásaik révén hozzájárulnak az egészséges bőr fenntartásához. Kutatások szerint az omega-3 fogyasztása megvédi a bőrt a napkárosodástól, csökkentheti a dermatitisz tüneteit és elősegítheti a sebgyógyulást.
Az omega-3 zsírok megfelelő bevitele olyan forrásokból, mint a lazacolaj, támogathatja a bőr egészségét és csökkentheti bizonyos életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát
7. Segíthet a testsúly megtartásában
Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a lazacolaj omega-3 zsírsavainak fogyasztása, valamint az életmódváltás segítheti az egészséges testsúly elérését és megtartását . Ennek ellenére vegyesek az erre vonatkozó adatok.
Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az omega-3 kiegészítők szedése csökkentheti a testzsírok felhalmozódására való hajlamot.
Néhány emberi tanulmány azt is kimutatta, hogy az omega-3 kiegészítők szedése hasonló hatást váltott ki, csökkentve a testzsír-felhalmozódást, miközben az étrend-kiegészítőket csökkentett kalóriatartalmú étrenddel és testmozgással párosították.
Ezen bizonyítékok nagy része nagyon rövid távú tanulmányokból származik.
További hosszútávú kutatásokra van szükség a lazacolajnak az emberi elhízással és testsúly-szabályozással kapcsolatos szerepének tisztázása érdekében.
A korai kutatások azt sugallják, hogy az omega-3 kiegészítők szedése elősegítheti a zsírcsökkenést, de hosszabb távú humán vizsgálatokra van szükség
Adagolás, mellékhatások
Az adagolási ajánlások nagyon változatosak lehetnek, azonban valószínűleg elegendő a napi kb. 1 gramm EPA-t és DHA-t is tartalmazó lazacolaj bevitele.
Ajánlott, ha elkerüljük a napi 3 grammnál nagyobb mennyiség fogyasztását, kivéve, ha képzett egészségügyi szakember utasítja erre. A lazacolaj-kiegészítők a legtöbb ember számára valószínűleg biztonságosak, de a túlzott bevitele kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet, mint például émelygés, gyomorégés és hasmenés.
Ha vérhígító gyógyszereket szed, akkor a lazacolaj-kiegészítő megkezdése előtt tanácsos konzultálni orvosával, mivel növelheti a vérzés kockázatát.
Tartsa be az ajánlott mennyiségeket, mert a túlzott fogyasztása negatív mellékhatásokhoz vezethet
Összefoglaló
A lazacolaj a DHA és az EPA omega-3 zsírok gazdag forrása.
A lazacolajból származó omega-3 zsírok fogyasztása számos különféle egészségügyi előnnyel jár, ideértve a gyulladáscsökkentést, a súlykontroll elősegítését, valamint a szív és az agy egészségének támogatását.
Tartsa be a heti ajánlott adagolást. Túlzott fogyasztása negatív egészségügyi következményekkel járhat. Ha nem biztos benne, hogy a lazacolaj megfelelő-e az étrendjéhez, kérjen tanácsot az egészségügyi szakembertől.
A borágóolajról
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók.
Mi az a borágóolaj?
Borágó virágokA borágóolaj egy kivonat, amely a Borago officinalis növény magjából készül.
A borágóolajat magas gamma-linolsav (GLA) tartalma miatt tekintik értékesnek. Úgy gondolják, hogy ez a zsírsav segíthet csökkenteni a gyulladást, amely sok betegséghez kapcsolódik.
A borágó Észak-Afrikában és Európában őshonos fűszernövény, figyelemre méltó csillag alakú kék virágokkal
Borágóolaj felhasználása
A borágóolaj klinikai kutatások szerint ígéretesnek bizonyult a következő felhasználásokra: gyulladás, pattanás, mell fájdalom, szív-és érrendszeri betegségek, ekcéma, változás kora, rosacea, ízületi gyulladás, beleértve a rheumatoid arthritis (RA).
Van néhány anekdotikus információ (nem kutatás) arról, hogy a borágóolaj használható-e a következőkre: mellékvese fáradtság, anyatejtermelés, cukorbetegség, epilepszia, premenstruációs szindróma, scleroderma, Sjögren-szindróma
A borágóolaj előnyei
BorágóolajLinolénsav
A borágóolaj magas GLA- vagy linolénsav-tartalommal rendelkezik. A GLA egyfajta zsírsav, amelyet a szervezet átalakít prosztaglandin E1-re (PGE1).
Ez az anyag hormonként működik a szervezetben, segítve a bőrbetegségekhez és a szív- és érrendszeri problémákhoz kapcsolódó gyulladások csökkentését. A borágóolajnak nagy figyelmet szentelnek, mivel úgy tűnik, hogy más olajokhoz képest ez a legmagasabb GLA-tartalmú olaj.
Bár mégtöbb kutatásra van szükség, vannak olyan – a borágóolaj GLA-tartalmára vonatkozó – tanulmányok, amelyek alátámasztottak néhány anekdotikus bizonyítékot.
Gyulladásgátló
Egy 2014-es tanulmány szerint, amelyben 74 résztvevőnél – akiket 18 hónapon keresztül figyeltek meg – összehasonlították a borágóolajat, a halolajat és a kettő kombinációját. Azt találták, hogy napi 1,8 gramm borágóolaj és/vagy 2,1 gramm halolaj bevétele elősegítette a rheumatoid arthritis tüneteinek csökkenését. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ezek az olajok egyes embereknél helyettesíthetik a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, így elkerülhetőek a folyamatos szedés bizonyos mellékhatásai. A tanulmány azt is megjegyezte, hogy így csökkenthető a betegségmódosító reumaellenes gyógyszerek mennyisége.
Egyéb felhasználások
- mellékvesékkel kapcsolatos problémák
- ízületi gyulladás
- fogínygyulladás
- szívbetegségek
- változás kora
- a menstruáció előtti tünetek
Mellékhatások
Az orális borágóolaj-kiegészítők hordozhatják kisebb mellékhatások kockázatát. Ezek például az alábbiak: puffadás, böfögés, fejfájás, emésztési zavar, gáz, hányinger, hányás
Allergiás reakció jelei
A GLA-ról és a borágóolajról nem mondható, hogy toxikusak. Fontos azonban, hogy hívja orvosát, ha olyan allergiás reakció jeleire gyanakszik, mint például: csalánkiütés, kiütés, duzzanat, légzési nehézségek, hirtelen fáradtság, szédülés
Adagolás
A borágóolaj szájon át történő bevételére vonatkozó utasítások nem olyan egyértelműek. Noha előfordulhat, hogy a szervezetből hiányzik a GLA, az öregedés során ez a zsírsav nem ajánlott.
Ha borágóolajat szájon át fogyasztva, kövesse a gyártó utasításait.
Továbbá, ha a szervezet C-vitamin- vagy más mikrotápanyag-hiányos (például cink, magnézium), akkor előfordulhat, hogy a test nem képes felszívni a borágóolajat és más GLA-forrásokat.