Quinoa
A quinoa 11 bizonyított egészségügyi előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A quinoa az egészség szempontjából a világ egyik legnépszerűbb élelmiszere.
A quinoa gluténmentes, magas fehérjetartalmú és azon kevés növényi alapú élelmiszer egyike, amely elegendő mennyiségben tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat. Ezen kívül magas a rost-, magnézium-, B-vitamin-, vas-, kálium-, kalcium-, foszfor-, E-vitamin tartalma és különféle hasznos antioxidánsokban is gazdag.
1. Nagyon tápláló
Quinoa kalászA quinoa (ejtsd: kínvá [ˈkēnwä]) olyan gabonaféle, amelyet ehető magjai miatt termesztenek. Technikailag nem gabona, hanem álgabona. Másszóval, alapvetően egy magról van szó, amelyet a gabonához hasonlóan készítenek el és fogyasztanak.
A quinoa az inkák birodalmának fontos terménye volt. „Minden gabona anyjának” nevezték és szentnek hitték. Évezredek óta fogyasztják Dél-Amerikában és csak a közelmúltban vált divatos étellé. Még a superfood státuszig is eljutott.
Manapság a quinoa termékek szerte a világon megtalálhatók, különösen az egészséges élelmiszereket árusító boltokban és a természetes ételeket kínáló éttermekben.
Három fő típusa létezik: fehér, vörös és fekete.
1 csésze (185 gramm) főtt quinoa tápanyagtartalma:
- Fehérje: 8 gramm
- Rost: 5 gramm
- Mangán: az ajánlott napi adag (RDA) 58%-a
- Magnézium: az RDA 30%-a
- Foszfor: az RDA 28%-a
- Folát: az RDA 19%-a
- Réz: az RDA 18%-a
- Vas: az RDA 15%-a
- Cink: az RDA 13%-a
- Kálium az RDA 9%-a
- A B1-, B2- és B6-vitaminok RDA-jának több mint 10%-a
- Kis mennyiségben kalcium, B3- (niacin) és E-vitamin
Ez összesen 222 kalória, 39 gramm szénhidráttal és 4 gramm zsírral. Kis mennyiségű omega-3 zsírsavat is tartalmaz.
A quinoa GMO-mentes, gluténmentes és leggyakrabban bio. Annak ellenére, hogy technikailag nem gabona, mégis teljes kiőrlésű ételnek számít.
A NASA tudósai a világűrben termesztésre is alkalmasnak találták, főleg magas tápanyagtartalma, egyszerű kezelhetősége és termeszthetősége miatt.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2013-at „A Quinoa Nemzetközi Évének” nyilvánította, magas tápértéke és az élelmiszer-biztonsághoz világszerte történő hozzájárulása miatt.
A quinoa egy ehető mag, amely egyre népszerűbb az egészségtudatos emberek körében. Sok fontos tápanyag található benne
2. Kvercetin és kaempferol növényi vegyületeket tartalmaz
Quinoa virágA valódi ételek egészségügyi hatásai túlmutatnak azokon a vitaminokon és ásványi anyagokon, amelyeket Ön ismer. Az ételekben többezer tápanyag található, amelyek közül néhány rendkívül egészséges. Ide tartoznak a flavonoidoknak nevezett növényi antioxidánsok, amelyekről kimutatták, hogy különféle egészségügyi előnyöket nyújtanak.
Két különösen sokat tanulmányozott flavonoid a kvercetin és a kaempferol, mindkettő nagy mennyiségben található meg a quinoában. Valójában a quinoa kvercetin-tartalma még magasabb, mint a tipikusan magas kvercetin tartalmú ételekben, például az áfonyában.
Állatkísérletek során ezek a fontos molekulák gyulladáscsökkentő, vírusellenes, rákellenes és antidepresszáns hatásúaknak bizonyultak.
Ha a quinoát felveszi az étrendjébe, jelentősen megnöveli ezen – és egyéb – fontos tápanyagok bevitelét.
A quinoa nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, ideértve a kvercetint és a kaempferolt is, ezek erős növényi antioxidánsok, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak
3. Rosttartalma nagyon magas, a legtöbb szemesgabonánál jóval magasabb
A quinoa másik fontos előnye a magas rosttartalom.
Egy tanulmány, amely a quinoa négy változatát vizsgálta, 100 grammonként 10-16 gramm rostot mért a quinoában. Ez 17-27 gramm/csésze, ami több, mint kétszer olyan magas rosttartalom, mint a legtöbb szemes gabonáé. A főtt quinoa sokkal kevesebb rostot tartalmaz, mert sok vizet szív fel. Sajnos a rostok nagy része oldhatatlan, ami kevesebb egészségügyi hasznot jelent, mint az oldható rostoké. Ennek ellenére a quinoa oldható rosttartalma még mindig meglehetősen magas, körülbelül 2,5 gramm/csésze vagy 1,5 gramm/100 gramm.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az oldódó rostok hozzájárulhatnak a vércukor- és a koleszterinszint csökkentéséhez, a teltség növeléséhez és a fogyáshoz.
A quinoának sokkal magasabb rosttartalma van, mint a legtöbb szemes gabonának, a rostok nagy része oldhatatlan, de egy csésze quinoa még mindig 2,5 gramm oldható rostot tartalmaz
4. Gluténmentes, így tökéletes a glutén intoleranciában szenvedők számára
Quinoa magEgy 2013-as felmérés szerint az Egyesült Államokban az emberek mintegy egyharmada megpróbálta minimalizálni vagy elkerülni a glutén fogyasztását.
A gluténmentes étrend egészséges lehet, amennyiben természetes gluténmentes ételeken alapszik. Azonban problémák merülhetnek fel, ha az emberek finomított keményítővel készült gluténmentes ételeket fogyasztanak. Ezek az ételek nem jobbak gluténtartalmú társaiknál, mivel a gluténmentes vacak étel elsősorban csak vacak étel.
Sok kutató a quinoát úgy vizsgálta, mint a gluténmentes étrend megfelelő összetevőjét azok számára, akik nem akarnak lemondani a kenyérről és a tésztáról.
Tanulmányok kimutatták, hogy a quinoa használata – tipikus gluténmentes összetevők, például finomított tápióka, burgonya, kukorica és rizsliszt helyett – drámaian növelheti az étrend tápanyag- és antioxidáns értékét.
A quinoa természetesen gluténmentes, a tipikus gluténmentes összetevők helyett történő használata növelheti az étrend antioxidáns- és tápanyagértékét a gluténmentes étkezés során
5. Nagyon magas fehérjetartalom, az összes esszenciális aminosavval
A fehérje aminosavakból áll, amelyek közül kilencet esszenciálisnak neveznek, mivel a test nem képes ezeket előállítani, hanem az étkezés során lehet hozzájuk jutni.
Ha egy élelmiszer mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, akkor teljes fehérjének nevezik.
A probléma az, hogy sok növényi táplálékból hiányoznak bizonyos esszenciális aminosavak, például a lizin.
A quinoa azonban kivétel ez alól, mert elegendő mennyiségben tartalmaz minden esszenciális aminosavat, emiatt kiváló fehérjeforrás. Több és jobb fehérje van benne, mint a legtöbb gabonában.
A quinoa kiváló növényi alapú fehérjeforrás a vegetáriánusok és vegánok számára.
A quinoa magasabb fehérjetartalmú, mint a legtöbb növényi étel, minden szükséges aminosavat tartalmaz amire a szervezetnek szüksége van, így kiváló fehérjeforrás a vegetáriánusok és vegánok számára is
6. Alacsony glikémiás indexe van, ami jó a vércukorszint-szabályozáshoz
A glikémiás index azt mutatja, hogy az ételek milyen gyorsan emelik a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű ételek fogyasztása növelheti az éhségérzetet és hozzájárulhat az elhízáshoz. Az ilyen ételeket számos gyakori, krónikus, nyugati betegséghez is kötik, például a 2-es típusú cukorbetegséghez és a szívbetegségekhez.
A quinoa glikémiás indexe 53, amelyet alacsonynak tekintenek.
Fontos azonban szem előtt tartani, hogy elég magas a szénhidráttartalma, ezért nem jó választás az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett.
A quinoa glikémiás indexe 53 körül mozog, ami alacsonynak tekinthető, ugyanakkor viszonylag magas a szénhidráttartalma
7. Fontos ásványi anyagokban gazdag, mint a vas és a magnézium
Sokan nem jutnak hozzá bizonyos fontos tápanyagokhoz. Ez különösen igaz néhány ásványi anyagra, különösen a magnéziumra, káliumra, cinkre és – a nők esetében – a vasra.
A quinoa mind a négy ásványi anyagban, különösen a magnéziumban nagyon gazdag, egy csésze (185 gramm) adja az RDA körülbelül 30%-át.
A probléma az, hogy tartalmaz egy fitinsav nevű anyagot is, amely képes megkötni ezeket az ásványi anyagokat és csökkenteni azok felszívódását.
Azonban a quinoa főzés előtti áztatásával és/vagy csíráztatásával csökkenthető a fitinsav-tartalom, így ezek az ásványi anyagok jobban hozzáférhetők lesznek.
A quinoa emellett elég magas oxaláttartalmú, ami csökkenti a kalcium felszívódását és problémákat okozhat bizonyos egyéneknél, akiknek visszatérő veseköve van.
A quinoa nagyon magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, de a fitinsav részben megakadályozhatja azok felszívódását, azonban az áztatás vagy csíráztatás lebontja a fitinsav nagy részét
8. Jótékony hatással van az anyagcserére
Tekintettel magas hasznos tápanyagtartalmára, ésszerű, hogy a quinoa javíthatja az anyagcsere minőségét.
Egy humán tanulmány megállapította, hogy a quinoa használata a megszokott gluténmentes kenyér és tészta helyett jelentősen csökkentette a vércukor-, az inzulin és a triglicerid szintet.
Patkányokon végzett kutatások kimutatták, hogy a quinoa hozzáadása a magas fruktóztartalmú étrendhez szinte teljesen meggátolta a fruktóz negatív hatásait.
További kutatások szükségesek azonban a quinoa anyagcsere-egészségre gyakorolt hatásainak teljes megértéséhez.
Két, emberen, illetve patkányon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a quinoa javíthatja az anyagcserét, csökkentve a vércukor-, az inzulin és a triglicerid szintet, azonban további kutatások szükségesek
9. Nagyon magas antioxidáns-tartalom
A quinoa nagyon magas antioxidáns tartalmú anyagokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek az öregedés és számos betegség leküzdésében.
Egy öt gabonafélén, három álgabonán és két hüvelyesen végzett tanulmány megállapította, hogy a quinoa a tíz étel alapanyag közül a legmagasabb antioxidáns-tartalommal bír.
Úgy tűnik, hogy a magok kicsírázása még tovább növeli az antioxidáns tartalmat.
Úgy tűnik, hogy a quinoa nagyon magas antioxidáns-tartalommal bír és a csírázás még tovább növeli az antioxidáns szintjét
10. Hozzájárulhat a fogyáshoz
A fogyáshoz az elégetésnél kevesebb kalóriát kell bevenni. Bizonyos élelmiszer-tulajdonságok elősegíthetik a fogyást, például az anyagcsere fellendítésével vagy az étvágy csökkentésével. Érdekes módon a quinoa több ilyen tulajdonsággal is rendelkezik.
Magas a fehérjetartalma, ami növeli az anyagcserét és szignifikánsan csökkenti az étvágyat. A magas rosttartalom pedig növelheti a teltségérzetet és így általában csökkenti kalóriafogyasztást.
Az a tény, hogy a quinoa alacsony glikémiás indexű, egy másik fontos jellemző, mivel az ilyen ételek kiválasztása a csökkent kalóriabevitelhez kapcsolódik.
Bár jelenleg nincs olyan tanulmány, amely a quinoa testtömegre gyakorolt hatását vizsgálná, ösztönösen úgy tűnik, hogy hasznos összetevője lehet az egészséges fogyókúrás étrendnek.
A quinoa magas rost-, és fehérjetartalmú, alacsony glikémiás indexű, ezen tulajdonságai pedig mind a fogyáshoz és az egészség javulásához kapcsolódnak
11. Könnyű beépíteni az étrendbe
Noha nem közvetlen egészségügyi előny, mégis fontos az a tény, hogy a quinoát nagyon könnyű beépíteni az étrendbe. Ízletes is, és sokféle ételhez jól passzol.
A quinoa típusától függően fontos lehet a főzés előtt vízzel leöblíteni, hogy megszabaduljon a külsején található szaponinoktól, amelyek keserűek. Néhány terméknél azonban ezt már megtették, ami szükségtelenné teszi ezt a lépést.
15–20 perc alatt elkészíthető:
- Melegítsen fel 2 csésze vizet egy edényben
- Adjon hozzá 1 csésze nyers quinoát, kicsit sózza meg
- Forralja 15–20 percen át
- Ennyi!
Most már magába szívta a legtöbb vizet és bolyhos külsőt kapott. Ha jól készítik el, akkor enyhén diós ízű és eléggé ropogós.
Könnyedén rá lehet találni a quinoa számos egészséges és változatos receptjére az interneten, beleértve a reggelitálakat, ebédeket és vacsorákat.
Összefoglaló
A rostokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és mind a kilenc esszenciális aminosavban gazdag quinoa bolygónk egyik legegészségesebb és legtáplálóbb étele.
Javíthatja a vércukor- és koleszterinszintet és akár a fogyást is elősegítheti.
Sőt, természetes módon gluténmentes, finom, sokoldalú és hihetetlenül egyszerűen elkészíthető.